Публикация

Грипът може да отключи и алергия

Според статистиката хората с бронхиална астма и с алергични заболявания по-често боледуват от грип и вирусни инфекции.


Причината - нарушенията в естествения, както и в придобития имунитет. Тези хора имат повишен имунен отговор към вирусни инфекции, оттам съответно идват и по-честите усложнения - пневмонии, възпаление на средното ухо.

Доказано е, че пациентите с атопичен дерматит, с хронична уртикария по-често са потърпевши от усложнения в резултат на грип и вирусна инфекция. Хората от втората група нерядко имат непоносимост към нестероидни противовъзпалителни средства (лекарствата за болка и температура), които се прилагат при грип и вирусни инфекции.

Никак не е малка и вероятността грипът да отключи алергично заболяване. Съчетанието на вирусна инфекция с прием на много лекарства едновременно – за температура, за болка, витамини, антибиотици и т.н. - повишава многократно вероятността от медикаментозна алергия, а самият грип води до алергични заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, синузит.

Доказано е, че грипът и някои вирусни инфекции (респираторни, херпес) могат да доведат до развитие на алергични заболявания. Това става при всички възрастови групи, но при децата, особено когато е налице фамилна обремененост, една вирусна инфекция може да отключи, да се развие за първи път алергично заболяване. Всички алерголози знаят, че това не е рядко, особено през есенно-зимния сезон, характерен с грипни епидемии.

Известно е, че тютюневият дим е един от факторите, които увеличават риска от алергично заболяване след грип. Също така замърсеният с отработени дизелови горива градски въздух. В по-малките селища, където отоплението е на дърва и въглища, замърсяването е особено голямо и това силно увеличава вероятността от съчетано с грип алергично състояние.

Дефицитът на витамин D е много обсъждан в алергологията проблем напоследък като фактор за повишения процент алергични заболявания. Недостатъчното движение, непълноценното хранене, консервантите, различните хранителни добавки също са благоприятен фон за развитие на алергия.

Акцентът трябва да се сложи върху профилактиката - ваксинация, средства за индивидуална защита, противовирусни препарати. Ако човек все пак се зарази от грип, лечението трябва да започне незабавно, преди да се е усложнило заболяването. Първите дни винаги са много важни – усложненията при астмата например настъпват след 5-ия ден.

-------------------------------------------
За контакт с д-р Мандажиева:
0888 406 991.

Коментари