Публикация

Диабетиците у нас отлагат лечението си от страх

Българите, които са болни от захарен диабет тип 2, отлагат пълноценното си лечение заради страх и незнание.


Това стана ясно на дискусия на 12 водещи български ендокринолози, която се състоя в София.
 

„Между 8 и 10 години закъснява включването на инсулинова терапия при българските диабетици. Това забавяне намалява възможността за добър контрол върху болестта и увеличава риска от тежки усложнения”, обясни доц. Мая Константинова. Сред тежките усложнения на диабета са инсултите, инфарктите, поражения върху крайниците и зрението.
12-те водещи ендокринолози приеха становище, което препоръчва на лекарите и пациентите използването на съвременните методи за лечение на захарен диабет тип 2. Препоръките са съобразени с практиките, одобрени от Американската диабетна асоциация и Европейското диабетно дружество.

Една от най-важните препоръки, приети на тази научна среща е за навременно включване на инсулина в терапията на пациентите. В момента българските пациенти отказват тази терапия поради страха си, че използването на инсулинови инжекции означава, че са навлезли в последната фаза на болестта. „Това е част от стигмата върху диабета и диабетиците, която битува в българското общество и която опитваме да преборим.  

Все пак използването на инсулиновата терапия трябва да бъде съобразено с индивидуалното състояние на пациента и няма универсално решение, когато да става това, уточниха участниците.

Становището на 12-те ще бъде използвано за обучение на българските лекари, които се занимават с диабет.

Всеки един от експертите подкрепи и Информационната програма „Открито за диабета”, която стартира у нас със скрининг на българските ученици за нивата на кръвна захар в Световния ден на диабета, 14 ноември. Програмата е дългосрочна инициатива, която има за цел да наруши стигмата, поставена от обществото върху диабетиците.

Фокусът в първата година на „Открито за диабета” ще е поставен върху образованието и заболеваемостта сред учениците, тъй като статистиката показва, че тип 2 диабет зачестява сред все по-млади хора и деца.

Образованието и превенцията на диабета са приоритет на Световната диабетна оганизация за 2012 г. Причината е, че незнанието често кара хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее дълго и ползотворно, достатъчно е само да спазва определен хранителен режим.

52,6 милиона души, или 8,1% от възрастното население на Европа, са били болни от захарен диабет през 2011 г. Прогнозира се, че броят на хората с диабет в световен мащаб ще нарасне до 552 милиона души към 2030 г., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет.

Коментари