Публикация

Превърнете готвенето в детска игра

Децата от всички възрасти обичат да се включват в приготвянето на домашни вкусотии.


Поощрете ги сами да правят поне едно свое ядене през деня, като ги обучите за състава на продуктите и кулинарните техники. Под формата на игра покажете всичко, което знаете: а може би ще се увлечете и заедно ще научите още много нови и полезни неща?

Възрастта от 4-5 години е навременна да започнете въвеждането на детето в света на вкусните хапки с най-прости действия. Така, преди да тръгне на училище, то ще може само да си обели банан, да измие ябълка или да забърка в своята купичка полезна закуска от кисело мляко, овесени и ръжени ядки и лъжичка мед.

Игра №1 На екскурзия из кухнята
Приберете косите, вържете престилка и вземете за показалка кухненската шпатула. Тръгнете на обиколка в кухнята като в музей – ако първия път разкажете за различните съдове и приложението им, втория се спрете на аксесоарите и приборите. Постепенно вмъквайте в разговорите обяснения за видовете електродомакински уреди, за начина им на ползване и вкусните ястия, които се получават с любов и вещина. Говорете за безопасността без заплахи, а с въвеждане на правила за работа. Докато готвите, нека детето донесе на масата сервизчето на куклата – така неусетно ще направи прехода към истинските съдове.

Игра №2 Използвайте интернет за повече знания за храните и правилното хранене
Няма как детето да създаде правилно отношение към продуктите и здравословния им прием, ако вие пазарувате само пакетирани и консервирани храни, колбаси и сладкиши. Използвайте всеки повод да разширите собствената си култура по важните теми, свързани не само с вашата диета, но и с необходимата за правилното израстване на вашето дете. Положете усилия да се отървете от лошите си хранителни навици – с малкия кандидат-готвач имате шанс да започнете начисто, да се обучите и развиете.

Показвайте и разказвайте на детето за видовете и характеристиките на хранителните продукти и подправките. Пазарувайте по-малко, но разнообразни свежи плодове и зеленчуци, търсете в интернет повече информация и рецепти за приготвянето им. Обяснявайте предимството на прясното пред замразеното месо, на бялото пред тлъстото. И най-евтината прясна риба е по-добра за менюто от скъпи деликатеси с много Е-та.

При всяка възможност се снабдявайте с храна от местни производители. Със сигурност ще намерите и свой аргумент защо да не купувате газирани напитки – проверете многобройните писания по темата и ще започнете да правите домашни сокчета от пресни или замразени продукти, подсладени с малко мед, вместо съдържащите мъртви калории и Менделеевата таблица течности.

Игра №3 Основни готварски правила
Въведете ден от месеца, когато ще пържите картофки; друг, когато ще правите бургери на скарата, и трети, когато ще хапвате мазен чипс и много сладолед. Отбелязани върху календара в кухнята, те ще напомнят за дисциплината, но и ще показват, че дори и вредните храни са позволени понякога. Определете ден, когато детето да състави менюто – така ще се научи да мисли практично и да балансира вкусовете. Вие знаете много добре предимството на варената на пара или печена храна пред всички варианти на пърженето.

Игра №4 Имам време за теб
Младите майки редовно се оплакват от липса на свободно време за готвене. Особено ако работят, те гледат да прехвърлят тази важна дейност на друг или да я прескочат. А защо не посветите част от времето си, прекарано с детето, да приготвите заедно нещо вкусно за хапване? Една постна зеленчукова супичка се слага на котлона за десетина минути, за толкова става и пилешкото филе без кожа на тиган.

Коментари