Публикация

Родителите не трябва да пренебрегват ваксините

Проф. Мирослава Бошева, един от най-известните специалисти по детски болести в страната, посети Бургас, за да консултира деца, лежали в МБАЛ-Бургас.


Тя е началник на Клиниката по детски и генетични болести в Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив, както и методичен ръководител на двете детски отделения на Бургаската болница. Като детски лекар проф. Бошева работи повече от 30 години.

Проф. Мирослава Бошева отправи апел към всички родители да не пребрегват ваксините, препоръчвани от медиците и да не се връщат столетия назад. „Знам, че това е мода, но е изключително безотговорно. Благодарение на ваксините ликвидирахме огромно количество инфекции. Когато започвах работа като детски лекар, на месец умираше по едно дете от менингит. Сега има и ваксина срещу пневмонии, която ще намали наполовина тези заболявания. На всички родители, които са против ваксините, мога да покажа ужасяващи снимки на неваксинирани парализирани деца, дишащи с апарати. Никога няма да забравя тези случаи от началото на своята медицинска практика. Недопустимо е в днешно време, когато медицината е толкова напреднала, родителите да обричат децата си на такъв риск”, каза още проф. Бошева.

 „Организирахме прегледите от една страна за улеснение на родителите, за да не пътуват, от друга – защото искаме нашите пациенти да получават най-добрата медицинска помощ и съдействие, включително и от университетски специалисти. Проф. Бошева редовно консултира наши пациенти, но приети в болницата, за първи път тези прегледи се правят за проследяване на вече изписани пациенти”, обясни д-р Силва Шивачева. Тя обеща прегледите да станат регулярни от следващата година, но с приоритет те ще бъдат за децата, лежали в МБАЛ Бургас.

„В Бургас наблюдавам едно изключение, непознато в други болници. Всички лекари, които са тук, се стремят непрекъснато да се усъвършенстват, което в днешното комерсиално време е огромна рядкост. Всички те се обучават и за втора специалност. Освен това, имат куража да се справят тук, сами със собствени усилия, докато в други клиники бързат да се отърват от тежките случаи и веднага да ги пратят в университетски клиники”, посочи проф. Бошева.

Тя даде и конкретен пример от последната седмица – момченце на година и половина, с остро неврологично заболяване, е било стабилизирано в Бургас благодарение на усилията на специалисти от няколко отделения и едва тогава изпратено в университетската клиника в Пловдив. „Ако не бяха колегите тук, както и придружаващият го в линейката лекар – реаниматорът д-р Здравка Инджова, поддържаща непрекъснато живота му, детето нямаше да оцелее”, каза още проф. Бошева.

Според нея, плюс е, че МБАЛ-Бургас отговаря като ниво на университетска болница и тук могат да се направят всички необходими изследвания. След ремонта, детските отделения имат и по-добри битови условия, което е важно за родителите.

Коментари