Публикация

Храни, които трябва да се избягват през менопаузата

Доказано е, че здравословната диета, съчетана с физическа активност, може да направи симптомите на менопаузата по-поносими..


Ето някои храни, които трябва да се избягват през този период от живота:

Алкохол
Менопаузата е стресираща и понякога жените успокояват нервите си с алкохол, но той само засилва промените в настроението и причинява умора. За да избегнете неприятни изблици на лошо настроение, ограничете приема на алкохол до 1 чаша дневно.
 
Мазно месо
През менопаузата жените са склонни към напълняване и единственият начин да се избегне трупането на килограми е да се изключат нездравословните мазнини и да се правят физически упражнения. Откажете се от мазните храни, особено тези с наситени и трансмазнини. Яжте само нетлъсто месо, обезмаслени млечни продукти, ограничете маслото, сирената и пържените храни. За да запазите фигурата си, използвайте повече зехтина и други здравословни мазнини.

Сол и захар
Намалете приема на сол и захар. Прекаляването със солта причинява високо кръвно налягане, а нейното съдържание в обработените храни увеличава риска от ракови заболявания. От приема на сладки храни жените стават мързеливи и отпуснати, захарта се трупа директно по бедрата им и също така унищожава полезните вещества, постъпили в организма от здравословни храни.

Въглехидрати
През менопаузата е добре да се изключи приемането на вредните въглехидрати, които засилват чувството за умора и лошите настроения. Избягвайте пастата, белия хляб, ориза и картофите. Всички обработени храни с въглехидрати с високо съдържание на глюкоза повишават, а веднага след това и рязко намаляват нивото на кръвната захар. Тези промени в стойностите причиняват умора, напълняване и диабет. От друга страна приеът на полезни въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнените храни, плодовете и зеленчуците укрепват здравето и  контролират теглото. Направете си списък на полезните и вредните въглехидрати и се придържайте към него.
 
Кофеин
През менопаузата жените се оплакват от топли вълни и безсъние, затова намалете приема на кофеин. Избягвайте да пиете кафе или силен чай преди лягане. Обикновено кафето се пие със захар и сметана, които са вредни за организма.

Силни подправки
Менопаузата и пикантните подправки са лоша комбинация. Някои подправки засилват топлите вълни. Това се отнася особено за обработените овкусители.

Коментари