Публикация

При залежаване има риск от уроинфекции

Въпреки напредъка на медицината редица заболявания довеждат пациентите до стационарно положение за дълго време.


Мозъчни инсулти, фрактури на бедрените кости и прешлените, състояния след големи операции, крайните стадии на онкологични заболявания, тежки сърдечни и белодробни проблеми, някои системни заболявания приковават болния към леглото със седмици, месеци и дори години.

В тези случаи освен лечението на основното заболяване от решаващо значение са съпътстващите грижи за преодоляване на негативните последици от адинамията.
Особени грижи трябва да се полагат за предпазването от декубитални рани. Това става чрез поставяне на болния върху специален антидекубитален дюшек, който се отпуска безплатно по определена процедура за всички нуждаещи се. Бельото трябва да се сменя редовно и винаги да е опънато.

Има и специални мехлеми, пластири и пудри против рани от залежаване. Честата смяна на позицията на тялото също се препоръчва, но невинаги е възможна.
На второ място е превенцията на белодробните инфекции. Лежащото положение и липсата на физически усилия довеждат до по-повърхностно дишане и застой в долните части на белите дробове. Често пациентите нямат сила да кашлят ефективно и да се освобождават от натрупаните секрети.

Затова са необходими редовни упражнения с надуване на привързан към тръбичка балон или латексова ръкавица. Целта е дихателната мускулатура да действа срещу определено минимално налягане, което обаче е достатъчно да вентилира дроба в дълбочина. Освен това се препоръчват вибриращи масажи на гръдния кош с цяла длан. Въздухът в помещението трябва да се овлажнява, а пациентът да приема достатъчно течности.

Един от най-сериозните проблеми на лежащо болните се оказва невъзможността да посещават нормално тоалетната. Част от тях са с поставен постоянен катетър, а друга част са на памперси. И в двата случая има повишен риск от инфекции на пикочните пътища. Заради отслабналия организъм тези инфекции невинаги се разпознават навреме и могат драстично да влошат състоянието на пациента.

Белег за такава инфекция е червеният цвят на урината (кръв), както и помътняването й. За да не се допуска това, е необходимо да се поддържа стриктна интимна хигиена, катетърът да се сменя навреме и от специалист, а памперсите да не се оставят препълнени. Приемът на препарати, съдържащи екстракт от червена боровинка, има много добри профилактични свойства срещу развитието на бактерии в пикочните пътища. Редовният прием на течности също е много важен, но трябва да е съобразен с общото състояние на болния.

Ако пациентът няма някакви особени противопоказания, е добре да бъде поставян в седнало положение в леглото поне два пъти на ден, подпрян стабилно на възглавници. В противен случай всеки внезапен опит за изправяне на дълго залежал се болен ще завърши с рязко спадане на кръвното налягане, прилошаване и дори колапс.

Коментари