Публикация

Зазимете градината и се раздвижете

Тази година поне от есента не можем да се оплачем и с право я нарекохме „златна”: и заради приятните температури, и заради уютното слънце.


Остават ни обаче само броени дни до неизбежното застудяване, които можем да посветим на последни дейности по подготовка на дворното място за пролетта.

Косене и поливане – и така сто години
Тревата все още е зелена, но е спряла да расте, следвайки годишния си цикъл. След последното косене тя не бива да е израснала повече от 6-10 сантиметра. С греблото първо съберете падналите листа и ги сложете в контейнер на закътано място да се компостират – напролет са полуизгнили и неприятни за разчистване.

Те задушават тревата, но могат да са полезни като одеяло за корените на розите и други храсти. Сега е крайно време да оформите и бордюрите в желаната форма. Извадете по-големите туфи трева по краищата, разделете ги внимателно с права лопата и ги сложете по местата, където са се оголили дупки. Кантът не е задължително да е с прави ъгли – може да изберете и овални форми. Под чима се отнема толкова почва, колкото да остане равно, и утъпкваме добре.

Изкоренете плевелите, разкопайте, посипете с прегорял оборски тор и зарийте корените на деликатните храсти като албиция, роза, хортензия, рододендрон, азалия, за да не измръзнат през зимата. Туите и други декоративни растения имат нужда да се опаковат със сезал или мрежа, защото биха се деформирали или пречупили от снега.

Изпразнете всички съдове с вода в градината, спрете водата от кранчето и се уверете, че маркучът е пресъхнал. Време е да източите, продухате и зазимите поливната система – най-добре с компресор. Оставете програматора на режим off и проверете дали помпата е добре изолирана срещу студ.

Желанието за перфектна като персийски килим тревна настилка е хубаво, но според английския виц се постига след сто-двеста години косене и поливане. Най-лесно и скъпо (а от опит – и с недотам добър резултат) е да се спазарите с фирма, която да култивира двора ви. Проблемът е, че повечето смятат, че от един клиент трябва да си направят тримесечния оборот, а наемат за работата студенти, на които хич не им пука как ще заравнят терена, ще оплевят или почистят от камъни пръстта.

Ако все пак ливадата не е за пълна промяна, може да я рекултивирате и сами. Помага да инвестирате в аератор (има маркови за около 200 лева), който се справя професионално с т.нар. вертикулиране: отстраняването на мъха и сплъстена трева от тревните площи. Това е една задължителна за всяка есен процедура, която прочиства и вкарва въздух в почвата. Според площта си осигурете тревни смески (съответно за слънце и за сянка) и пресята пръст.

Правилните пропорции при смесването са от важно значение.
Хватката е сместа добре да запълни всички плешивини по ливадата, но трябва и да се валира отгоре. Торенето с комплексен бавно разлагащ се тор (NPK), който съдържа фосфор, калий и микроелементи, подхранва за зимата, без да форсира растежа като амониевата селитра. Подходящо е да подхраните и с оборски тор. Не тъпчете тревата, след като е замръзнала: в следите от стъпки може да се задържи вода и тревата да изгние.

Краен срок за луковичките
И растенията в лехите вече са прекратили растежа си и се готвят за зимен сън. Отрежете само цветовете на хортензиите, а многогодишните тревисти оставете на десетина сантиметра от земята. Могат да се преместят, разсадят, почистят, за да са готови за новия сезон. Прекопайте свободните площи и наторете с прегоряла тор. Грудките на далията, бегонията и лилиумите трябва да се изтръскват от пръстта, да се изхвърлят всички с белези на гнило и плесен и да ги приберете на сухо в дървена касетчица, пълна с дървени трици, за да изсъхнат.

После ги увийте във вестници и ги оставете на тъмно и прохладно място да презимуват. Приберете и градинските декорации: от влагата и студа джуджетата ви ще се напукат или поне ще им падне цветното покритие.

Преди сланите и студовете приберете и последните сандъчета с мушката и сакъзи. Колкото по-тъмно е мястото на съхранение, толкова по-рядко трябва да се поливат растенията. Ако са ви останали празни саксии, измийте ги и ги поставете с дъното нагоре.

Ако все пак за някои китки не ви стига пространство в мазето и се налага да останат на открито, изберете им закътано място край цокъла на къщата на припек, сложете ги плътно една до друга и ги покрийте с шума. За да поддържате чимшира влажен, както и вечнозелените храсти, поливайте по малко.

Докато земята не е замръзнала, все още е възможно да се уредите с красиви лехи за пролетта, а и вероятно вече имате план в главата как искате да изглежда градинката ви. Затова на желаните места с бучило посадете луковиците. Общото правило е да се спускат на дълбочина, три пъти по-голяма от размера им – т.е. най-малките, на кокичетата и минзухарите, са най-близко до повърхността, а най-големите – на зюмбюлите – най-дълбоко.

Предвидливо е върху парчета от бутилки за вода да напишете с флумастер къде какво сте засадили. Изграждането на градина е и просто, и трудно и зависи от подхода. В мрежата има десетки варианти – от класическа английска до японска дзен градина, дори програмки, чрез които можете да превърнете сами своите мечтани визии в реален проект.

Храсти и дървета
Ако не помните, миналата година първият сняг беше още на 16 октомври. През тази лютата зима е все още в отпуск, така че тече последното раздаване и за по-сериозни дейности, които сме пропуснали досега. Изкоренете сухите и болните дървета, изнесете ги извън дворното място и ги изгорете. Когато кората по ствола и по-дебелите клони е стара и напукана, можете да я остържете с тъп нож, за да не се нарани ликото.

Така се унищожават зимуващите форми на вредителите: плодови червеи, гъботворка, ябълкова стъкленка, кръгло миниращ молец, крушова бълха, някои видове акари. Класика в жанра е стволовете и по-дебелите клони да се варосват с разтвор от гасена вар и син камък, за да се предпазят от зимните студове и да се унищожат лишеите и мъховете по тях. Там, където сте отрязали по-дебели клони, замажете с блажна боя или разтопен восък.

Преместете храстите, които не ви пасват на сегашното място, и ги подкастрете основно. При нашите климатични условия най-подходящото време за засаждане на всички овощни видове, с изключение на ореха, е есента. През ноември могат да се засаждат рози и широколистни дървета и храсти. Важно е фиданките да са с напълно опадали листа.

Стъблата им се обвиват в дебел текстил, велпапе, дори и найлон, за да се предпазят от гладни гризачи. Засаждането при температура на въздуха под 5 градуса носи сериозни рискове от измръзване на корените, които са по-чувствителни на студ от останалата дървесина.

Покрийте коренчетата с оборска тор или шума: това предпазва от студ, изсъхване и подпомага добрия растеж. Трябва да се следи почвата около корените да е добре претъпкана, за да не измръзнат през зимата и да не паднат растенията под тежестта на снега. В края на месеца направете резитба на всички многогодишни декоративни видове без вечнозелените.

Сега е крайно време да напръскате костилковите овощни видове с двупроцентов бордолезов разтвор срещу къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, бактериален пригор и подобни болести. Крушите и ябълките се третират с бордолезов разтвор срещу огнен пригор. Ако сте се замотали, можете да направите това дори и през декември.  

Какво да не правим?
Не бъркайте подкастрянето с основното рязане на клоните и розовите храсти! Ако не сте уверени в уменията си, изрежете с остра градинска ножица и под ъгъл от 45 градуса само тези, които биха могли да се скършат под тежкия зимен сняг. Другите оставете за март-април, когато агроном или друг капацитет може да ви покаже на практика как става това. Уханните хибриди на чаените рози се режат основно също напролет.

Градинарство = фитнес
Според изследвания пътят към здравото сърце минава през два и половина часа градинска работа седмично. Вместо да ходим на фитнес, можем да оприличим плевенето на клекове за стягане на долната част на тялото, косенето на тревата и работата с греблото –  с упражнения за ръцете и торса.
Допълнителен бонус са прекрасните цветя и чистите зеленчуци и плодове, които ще създадем със своите ръце.
 
Ако не знаете
Буковата шума е много полезна като защитна покривка на почвата и растенията. Тя угнива много бавно и в известни граници отблъсква водата. Можете да я използвате навсякъде в градината и да заместите успешно торфа или други субстрати. Дебелината на защитното покритие трябва да е 5-6 см.


Коментари