Публикация

Том Круз - дебел, Бионсе във форма... когато цифрите заблуждават

Лични готвачи, треньори и безброй възможности за поддържане на перфектна фигура...


Звездите разполагат със всички възможни средства да изглеждат добре, но ако обърнем внимание на един от измерителните инструменти за проверка на мастните натрупвания в организма – индекс на телесната маса (ИТМ), ще открием, че цифрите разказват различна история.

ИТМ използва ръста и теглото, за да измерва мазнините в тялото. Индексът показва дали един човек е с нормално, наднормено или ниско тегло. Категориите са 4 – ниско (под 18,5), нормално (между 18,5 и 24,9), наднормено (25 – 29,9) и свръхтегло (над 30).

Дали обаче резултатите са реални? В следващите редове ще се опитаме да ви обясним защо подлагаме на съмнение данните, получавани от ИТМ.

За атлетите, които имат натрупана значителна мускулна маса, резултатите от измерванията на ИТМ могат да бъдат подвеждащи, защото скалата не различава мазнини от мускули. Едни от топ спортистите на земята лесно могат да попаднат в графата с препоръки да отслабнат.

Актьорите също не са пощадени, защото ниският ръст рефлектира върху резултатите и отново данните показват необходимост от диета дори за хората с нормално тегло.

Анджелина Джоли има нужда да натрупа някой килограм, защото според ИТМ – 17,9, попада в групата на недохранените.

Бившият културист и губернатор – Арнолд Шварценегер, пък попада в графата „затлъстял” с ИТМ 30,8, въпреки високия си ръст и мускулна маса.

Хората определят Бионсе като закръглена и с пищни форми, но според ИТМ тя е с перфектно тегло – 21. Формите й са повод за хиляди злобни забележки в таблоидите, но ако тя е с нормално здравословно тегло, то тогава всички модели и манекени трябва да са на ръба между живота и смъртта.

Том Круз с неговия индекс – 26, директно попада в групата на пълничките хора и само, защото е нисък.

Когато се насочите към кантара с идеята, че сте твърде пълни, помислете дали не сте попаднали в мрежите на някоя илюзия и не виждате себе си правилно. Хранителните разстройства са сериозен проблем и често причиняват необратими увреждания на организма.

Ако набързо сте сметнали своя ИТМ и сте започнали да изхвърляте храната от хладилника си, помислете дали получения резултат е съотносим с вашата фигура, мускулна маса, ръст и т.н. Понякога цифрите могат и да заблуждават.  

Коментари