Публикация

Кампания за безплатни изследвания за рак на простатата

Кампанията за коварната болест продължава до 30 ноември, тестовете са всеки делничен ден от 8 до 18 ч. в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги”.


От 1 ноември до момента близо 330 мъже са се включили в кампанията за безплатен скрининг на рак на простата, организирана от болницата.

По най-безболезнения начин – с кръвен тест, се проверяват нивата на простатно-специфичния антиген (PSA). Изследването се извършва с вземане на венозна кръв чрез венепункция и не е необходима специална предварителна подготовка, обясни началникът на Клиниката по урология в болницата доц. д-р Иван Дечев.

При 10 на сто от изследваните мъже завишените нива на PSA се дължат на карцином на простатната жлеза. Тези пациенти вече са насочени за по-нататъшно лечение, допълни доц. Дечев.

Той припомни, че кампанията ще продължи напълно безплатно в делничните дни до 30 ноември и в нея могат да се включат мъже над 40 години. Във времето от 8:00 до 13:00 изследванията ще бъдат в приемния урологичен кабинет №10, а след това – в Клиниката по урология на 9-ия етаж.

Четирима лекари от Клиниката по урология са на разположение за консултации и насочване за по-нататъшно лечение в случаите, когато резултатите от теста показват завишени стойности на простатния специфичен антиген в кръвта.
 
PSA е протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете. Повишените му нива могат да свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или рак на простатата. Нивата на PSA могат също да се използват за контролиране на ефикасността на терапевтичните режими върху състоянието на простатата.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката. Обикновено първите симптоми се проявяват след навършване на 40 години, затова и кампанията е насочена към тази възрастова група, обясни началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Свети Георги”.


Коментари