Публикация

Конференция „Новости в офталмологията”

Повече от 250 офталмолози от цялата страна ще представят нови и уникални методики за справяне с най-честите очни заболявания на конгрес в столицата.


Конференцията „Новостите в офталмологията” се провежда на всеки две години по инициатива на Софийския клон на Българското дружество по офталмология с председатели доц. Лъчезар Войнов и доц. Ива Петкова. Тя ще се проведе от петък до неделя (23 – 25 ноември) в конферентния център на хотел „Кемпински” в София.

Тази година новостите включват повече от 90 доклада, с автори специалисти от над 25 клиники и университетски центрове в страната и чужбина. Предвидени са и лекции на френския проф. Паскал Масен от Университетска болница "Ларибоазиер" в Париж.

Някои от актуалните теми включват глаукомата и ефективното й контролиране чрез импланти, новостите в лечението на диабетната ретинопатия – безшевни операции при отлепване на ретината, представяне на нови контактни лещи.

Други теми засягат сложни пластични операции на окото (окулопластика), присаждане на роговица от трупен донор (кератопластика).

Темите са свързани както с общозначими заболявания като глаукомата, катарактата, късогледство, далекогледство, астигматизъм и оперативното им коригиране, така и с истински предизвикателства за очните хирурзи – пациенти с изгаряния, с редки аномалии на окото и детската офталмология.

За първи път в страната ще бъде представен и първи за Балканите и страната лазер за операция на катаракта с пълен компютърен контрол и автоматизиране на операцията и отлична съвместимост с вътреочни лещи. Американският робот е единственият одобрен в момента апарат за такива операции.

И тази година ще бъде връчена награда на името на доайена на българската офталмология проф. Стоимен Дъбов за морално и материално стимулиране творческата активност на млади научни работници (до 40- годишна възраст). Наградата се връчва от 1996 година и представлява грамота и парична сума. Тя се връчва на млад специалист за доклад с най-значима новост и оригиналност за определения период.

Коментари