Публикация

Бенто – полезно, вкусно и красиво

Японците, които се славят с доброто си здраве до дълбока старост, имат в диетата си основно ориз, риба, морски дарове, водорасли и пресни плодове и зеленчуци.


Една тяхна стара традиция се възражда в последно време като супер мода за детските кутии с храна от къщи – „Бенто”. Майките грижливо приготвят традиционното бенто на ученика от ориз, риба или месо, мариновани или готвени зеленчуци и го поставят в кутия с капак и клечки като прибори за хранене.

Съдържанието на продуктите е много балансирано и съобразено с изискванията на детския организъм. Ползват се и различни техники – увиване в оризова хартия, печене на грил, варене на пара, тип „китайски бюфет”. Разнообразието е огромно, за да има винаги интересна и прясна храна за „зареждане на батериите” на ученика. Изборът е много прагматичен – слагаш за храна на детето точно това, което е полезно и здравословно, а не го оставяш на произвола на училищната и околните лавки.

Атрактивното тук е, че обичайните продукти са с десетки красиви декорации – топките ориз са украсени като анимационните картофчета, дребни животинки, дори руски матрьошки. Има тематични кутии, заимствани от класическите приказки за Алиса в страната на чудесата, трите прасенца или Снежанка и джуджетата. Естествените цветове на зеленчуците също помагат за визията – зелеви листа стават на рокля, а жълтата круша имитира мече.

Модата на „Бенто” залива САЩ и други страни. През ХІХ век по-заможните ползвали дървени кутии с дръжки, в които храната била увита в салфетка. По-късно са се използвали метални кутии от тютюн, а в последните пет-шест десетилетия – и пластмасови с различни декорации.

Една от първите специално произведени кутии била метална с Мики Маус още през 1935 г. Украсата в началото е следвала японски анимационни и комикс герои. Храната „Бенто” е популярна още в Корея, Тайван, Индия и Филипините.

Коментари