Публикация

Лесни начини за бързо избавяне от стреса

Изпитвали ли сте неприятното чувство, че сте безпомощни да се справите с дадена ситуация и целият свят се разпада около вас?


В такива моменти изглежда, че мозъкът ви си играе с вас, но всъщност организмът е подложен на атака от хормона на стреса кортизол – защитният механизъм на тялото.

Някои организми се справят по-добре с него, но всички сме изпитвали това чувство в различна степен. Най-лошото е, че стресът може да ни връхлети в най-неподходящия момент – по средата на съвещание, при работа по важен проект или при вземане на важно решение в семейството.

Има начини, чрез които да се успокоите и да възвърнете самообладанието си и то за минути. Вижте как:

Спрете, застанете до прозореца или на открито пространство и направете няколко дълбоки вдишвания. Целта е да се спре атаката на стресовите хормони. Дълбокото дишане успокоява веднага, но докато го правите, трябва да изключите от мислите си възникналия проблем.

Пуснете си музика
Направете си списък с любими мелодии, които веднага ви успокояват и отвличат от неприятностите. След като послушате любима музика, ще почувствате, че имате повече сили да се справите с възникналите проблеми.

Поговорете с някого
Когато стресът ви връхлети, няма нищо по-хубаво от това да си поговорите с някой близък колега или приятел. Дори и да разговаряте за незначителни неща, ще се почувствате по-спокойни.

Решение винаги има
Не се поддавайте предварително на чувството за обреченост. Осъзнайте, че всеки проблем си има решение и тогава ще можете да мобилизирате силите си.

Излезте навън
Ако е възможно, излезте за малко навън. Наблюдавайте хората на улицата няколко минути, или гледайте небето. Това ще ви помогне да погледнете по друг начин на нещата.

Ако изпълнението на тези съвети не ви помогне и чувствате, че стресът ви изтощава, се консултирайте с лекар за лечение и приемане на лекарства. Трябва да осъзнаете, че като всички хора и вие заслужавате да се чувствате добре и да сте щастливи.

Коментари