Публикация

Омега-3, коензим Q10 и селен защитават сърцето

Д-р Мария Папазова, холистичен лекар, споделя какви са ползите от комплексното действие на омега-3, коензим Q10 и селен.


Д-р Папазова, вашата практика на холистичен лекар потвърждава ли статистиката, която сочи все по-тревожни данни за здравословното състояние на българина – увеличен брой на сърдечносъдовите инциденти, на хората с наднормено тегло и нарушен липиден профил?
За съжаление се потвърждава не само сред моите пациенти, но и сред мои познати и приятели. Все по-често срещам млади хора, дори 30-35-годишни, които имат метаболитен синдром и съответните белези на ранна атеросклероза, която се ускорява поради  напрегнатия начин на живот.

Ако погледнем навътре в нашето тяло, ще разберем какво точно се случва там. Високите нива на агресивните свободни радикали увреждат стените на кръвоносните съдове – тези места стават грапави, по тях се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии и впоследствие се получават т.нар. атероматозни плаки, които носят голям риск за здравето и живота ни.

Как може да си помогнем? Не всеки е склонен да промени хранителните си навици и начина си на живот.
Има начин да противодействаме на натрупването на тези вредни плаки не само чрез ограничаване на рисковите фактори като обездвижване, стрес, нерационално хранене, вкл. ниска консумация на риба, употреба на цигари и алкохол и т.н., но и чрез силата на една нова тройна синергична комбинация  от Омега-3, Коензим Q10 и Селен.

Все повече хора започват да разбират значението на полезните мастни киселини и приемат продукти с омега-3, но това само по себе си не е достатъчно за регулиране на метаболизма и отстраняване на последиците от стреса в сърдечносъдовата система. Най-новата тенденция е съчетаване на омега-3 с две други иновативни вещества с висока биологична активност - коензим Q10 и селен.

Как коензим Q10 и селенът работят заедно в комплекс с омега-3? Може ли да се каже, че чрез този комплекс полезните мастни киселини стават още по-полезни?
Трите съставки заедно осигуряват пълна защита за сърдечносъдовата система, действат в мощен синергизъм и ефектът на омега-3 се увеличава не трикратно, а много повече, т.е. получаваме най-мощната омега формула. С комбинацията от омега-3, коензим Q10 и селен цялата кръвоносна мрежа, сърдечният мускул, скелетната мускулатура, мозъкът и кръвта получават необходимата клетъчна храна, за да функционират хармонично и в добро здраве.

Омега-3 хранят сърдечните клетки, разреждат кръвта и заедно със селена оказват силен противовъзпалителен ефект, като регулират мастната обмяна и редуцират натрупването на холестеролни плаки. От друга страна, коензим Q10 подхранва сърцето и цялото тяло с енергия, като съхранява жизнеността на всички клетки. Селенът като силен антиоксидант противодейства на окислителния риск, поддържа еластичността на кръвоносните съдове, а освен това активира и ускорява метаболизма.

Ще почувстваме ли осезаем ефект?  
Осезаемият ефект, по-различното усещане в сравнение с приема на монопрепарати единствено с омега-3 идва от включения в комбинацията коензим Q10. Тъй като той е мастноразтворим антиоксидант, неговото действие е още по-мощно, когато се усвоява в мастна среда, каквато се създава от омега-3 мастните киселини от рибено масло. Добре усвоеният коензим Q10 в съдружие с омега-3 и селен предизвиква осезаем прилив на енергия и подобрява жизнения тонус.



Коментари