Публикация

Новостите в офталмологията идват бързо и в България

Световните новости в офталмологията бързо навлизат и у нас. Международният опит в лечението на социално-значимите и най-чести заболявания се възприема и от нашите очни лекари.


Това констатират участниците в Националната конференция „Новости в офталмологията”, организирана от Софийския клон на Българското дружество по офталмология. В конференцията взеха участие повече от 250 офталмолози от цялата страна.

Сред новостите са микрохирургията на окото, лазерната корекция на зрението, управлявана от компютър, вграждането на вътреочни лещи за корекция на зрението, контролирането на глаукомата със специални импланти, които също се поставят вътре в окото. На микрохирургията и операциите на ретината, особено като справяне с най-честото усложнение при диабета, бяха посветени голяма част от докладите и лекциите на конференцията.

Бе представена и друга новост - уникален за страната и Балканите лазер за операция на катаракта (старческо перде) с пълен компютърен контрол. Той прави голяма част от етапите на операцията абсолютно сам, без намеса на лекар. Апаратът ще бъде у нас в началото на 2013 година, вече са насрочени и първите операции.

У нас годишно се правят около 40 000 операции на катаракта, още толкова са те и при диабетната ретинопатия. Бе даден пример и с последните операции на живо от Пловдив, при които с микрогилотината на апарат Constellation, с 5000 разреза в минута бе възстановено зрението на двама диабетици.

„Тази година заложихме като основна тема усложненията на едно сериозно социално значимо заболяване – диабета, а именно – диабетната ретинопатия”, обясни доц. Лъчезар Войнов, председател на Софийския клон на Българското дружество по офталмология и ръководител на Клиниката по очни болести във Военно-медицинска академия.  Диабетната ретинопания е на пето място по причиняване на слепота в света, развиват я 90% от хората със захарен диабет.

За първи път тази година е поканен гост-лектор. Това е проф. Паскал Масен от университетска болница „Ларибоазиер”, Париж. Проф. Масен изнесе две лекции – „Съвременно лечение на диабетния макулен едем” и „Скрининг за диабетна ретинопатия – мрежата ОФДИАТ”. Както във Франция, така и у нас диабетната ретинопатия може да се лекува с лазер, и с лекарствени средства, стана ясно от първата лекция.

Втората представи мрежа за телемедицина. Тя се поддържа от университетската болница в Париж и дава възможност на лекари от цял свят да получат консултация от специалисти, когато имат съмнения за определен случай. В специално разработен сайт те въвеждат данни на пациенти и параметрите на прегледа, включително и специализирана снимка на окото. Специалист от клиниката разчита снимката и дава консултация на своя колега.

Телемедицината тепърва ще навлиза и в нашата практика, споделиха българските офталмолози. Те препоръчаха на диабетиците да ходят на очен лекар поне веднъж годишно, дори и да нямат оплаквания. „Проблемът е, че диабетиците идват твърде късно, а всички страдащи от диабет от тип 2 задължително получават усложнения на очите.

За това има проблем и в нашата здравна система, защото за диабет тип 2 ендокринолозите имат право да изпращат пациента на офталмолог, едва когато бъде диагностицирана диабетната ретинопатия. А кой да я диагностицира, самият пациент ли? Това е късен симптом. Началните промени са тези, които могат да се лекуват и резултатите са много по-добри”, коментира националният консултант по офталмология доц. Ива Петкова.


 

Коментари