Публикация

Нервната система също е уязвима при грип

Интервю с доц. Ара Капрелян, ръководител на катедрата по нервни болести в Медицинския университет – Варна.


Доц. Капрелян, кои са най-честите неврологични усложнения при грип?

Грипът е сериозно заболяване, което може да предизвика тежки неврологични усложнения в резултат на грипния вирус, вторичните бактериални инфекции и токсичните увреждания на централната или периферната нервна система. Сред най-опасните усложнения са вирусният менингит (възпаление на мозъчните обвивки) и енцефалит (възпаление на мозъка), мозъчният оток, а в по-редки случаи мозъчните кръвоизливи. При засягане на периферната нервна система могат да се наблюдават различни симптоми на неврити на лицевия (изкривяване на устата), слуховия и вестибуларния нерв (намаление на слуха и световъртеж) или на полиневрити (симетрично увреждане на нервите на ръцете и краката).

Кои съществуващи неврологични заболявания могат да се влошат от вирусната инфекция?
Това са възпаленията на нервните коренчета (радикулит) и сплетнения (плексити), хроничните автоимунни заболявания като множествена склероза и миастения гравис, епилепсията, дистрофичните мускулни заболявания и др.

Могат ли да останат трайни неврологични страдания след грипа?
Понякога усложненията, които причинява грипният вирус, могат да предизвикат трайни увреждания на нервната система (парализи, епилептични пристъпи, симптоми на Паркинсонова болест и др.) или пряко да застрашат живота на пациентите. Тези тежки последствия се нуждаят от точната преценка на специалист невролог, както и от приложението на подходящи медикаменти и физикални методи на лечение.

Ако пациентите своевременно приложат специфичното противовирусно лечение, това може ли да ги предпази от усложнения?
Единствено антивирусните медикаменти са с доказана ефективност срещу развитието на грипа и неговите усложнения. Важно е лечението да започне още с появата на първите симптоми, през първите два дни на болестта. В някои европейски държави е разпространено профилактичното приложение на антивирусните препарати. Употребата им е оправдана и при посочените рискови групи от населението. При симптоми на прибавена бактериална инфекция е необходимо да се приемат и антибиотици.

Какви други мерки могат да подпомогнат по-бързото и безпроблемно възстановяване от грип?
Сред важните мерки, които могат да подпомогнат по-бързото възстановяване от грип, са хранителният режим, богат на белтъчини (месо, мляко, яйца), витамини (цитрусови плодове, съдържащи вит. С) и микроелементи (селен, манган), приемът на топли течности, проветряването на жилищните помещения, приложението на болкоуспокояващи и температуропонижаващи лекарствени средства, както и на хомеопатични продукти и имуномодулатори, които повишават естествените защитни сили на организма.

Кои са тревожните признаци от страна на нервната система, при които болните от грип трябва да търсят неврологична консултация?
Първо, хората трябва добре да познават симптомите, причинени от грипния вирус, които включват силно главоболие, отпадналост, мускулни и ставни болки, висока температура. Нарастването на главоболието, придружено от гадене и повръщане, промените в поведението, нарушението на съзнанието, появата на двигателни, сетивни, зрителни и координационни нарушения, както и на епилептични пристъпи в хода на грипната инфекция налагат спешна консултация със специалист невролог. В тези случаи неврологичното изследване на болния има за цел да установи развитието на съответните усложнения, като лекарят препоръча провеждането на допълнителни лабораторни и инструментално-диагностични изследвания.

Родителите на малки деца обикновено се страхуват от температурни гърчове. Оправдани ли са тези страхове и как може болното дете да се предпази от гърч?
Температурните гърчове възникват най-често при деца до 5-годишна възраст в хода на грипната инфекция. Продължителността на гърчовете е средно от 1 до 3 минути, като обикновено се появяват в началото на повишаване на температурата. В повечето случаи температурните гърчове протичат без тежки последствия, като рискът от развитие на епилепсия е между 2 и 5%. Въпреки това родителите трябва да знаят, че появата им изисква детето да бъде консултирано с педиатър и невролог с оглед преценка на състоянието, провеждането на допълнителни изследвания и евентуалното осъществяване на превантивни мерки и лечение.

--------------------------------------------------------

За контакт с доц. Капрелян: 0888/745562.

 

Коментари