Публикация

Циститът изисква точна диагноза

Интервю с доц. Иван Дечев, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив.


Доц. Дечев, активизират ли се уроинфекциите и по-специално циститът със застудяването? Открай време възрастните хора съветват да се пазят краката и кръстът от простуда, за да не се "хване" цистит.
Причините за възникване на цистита са най-често бактериални инфекции, а простудата може да играе ролята на предразполагащ фактор, като създава благоприятни условия причинителят на цистита да се активира. Най-вероятно простудата снижава общата активност, имунитета на организма, което дава възможност дори нормално намиращата се в уринарния тракт бактериална флора да стане патогенна и да предизвика заболяване.

Бактериалните причинители на инфекциите на пикочните пътища са известни и са много добре проучени. Известен факт е също, че циститите се наблюдават доста по-често при жените заради по-късата и по-широка женска уретра и близостта й до ануса. Освен това до инфекция на пикочния мехур може да доведе наличието на възпалителни заболявания на влагалището.

Сериозно заболяване ли е циститът?
Хората трябва да се отнасят изключително отговорно към тази диагноза, защото, когато циститът е неусложнен, има възможности за пълното му излекуване. Ако лечението е хаотично, много често се получава рецидивиране на инфекцията. Като казвам хаотично, имам предвид самолечение. В момента има разнообразни фитопрепарати и други продукти, с които пациентите могат да пристъпят към самолечение.

Това е много порочно, защото процентът на първичните, т.е. на неусложнените цистити е по-малък. По-често в клиничната практика се наблюдават вторични цистити, които са резултат от някакво друго заболяване на долния уринарен тракт. Те трябва да бъдат консултирани от специалист уролог. Освен това понякога под формата на цистит могат да се крият и твърде сериозни заболявания на пикочния мехур, например тумори.

Така че един тумор на пикочния мехур понякога може да протече под клинична маска на цистит, с което искам отново да подчертая, че циститът не е безобидно заболяване, а изисква поставяне на точна диагноза. Смятам, че фитопрепаратите имат определено, доказано значение при тези цистити, които не са усложнение на друго съществуващо заболяване на долните пикочни пътища. Има достатъчно данни, които показват, че фитопрепарати унищожават бактериите, като пречат на прикрепването им към епителните клетки.

Съществуват, естествено, и други механизми - на ниво бактериална клетка, при което се нарушава синтезът на белтъци в клетъчната стена и бактериите загиват. Един от най-добре проучените бактериални причинители на инфекциите на долния уринарен тракт е ешерихия коли. Тя има способността успешно да се прикрепва към епителните клетки на лигавицата на пикочния мехур, след което развива своето болестотворно действие. Част от фитопрепаратите пречат именно на този процес - на прикрепването на бактериите към епитела.

Какви са типичните симптоми на цистита, зад които, както споменахте, може да се маскират и по-тежки заболявания?
Най-общо казано, при цистита е налице често или затруднено уриниране, нощно уриниране, спазми долу ниско в малкия таз. Обикновено тези локални симптоми, свързани с пикочния мехур, могат да се съпровождат и с общи симптоми в зависимост от вида на цистита - например с повишена температура. Ако урината е мътна, това винаги е безусловен показател за възпаление на пикочния мехур.

Общото изследване на урината и по-специално на седимента може да покаже разнообразен клетъчен състав, който да насочи клиничното мислене на лекаря в една или друга посока. Не трябва да се приема в никакъв случай, че циститът е безобидно заболяване и че лечението му е много лесно. Уролог трябва да установи дали циститът е първичен или вторичен, усложнение на някакво друго урологично заболяване. Необходимо е микробиологично изследване за установяване на бактериалния причинител и неговата чувствителност към определени антибиотици и други антибактериални средства.
Коментари