Публикация

Дали приемам достатъчно протеини?

През последните години се лансира идеята за приемането на повече протеини. Смята се, че за да се натрупат мускули, трябва да се спазват богати на протеини диети и да се приемат протеинови добавки.


Няма обаче научни данни, че хората се нуждаят от допълнителни протеини. Повечето от тях поемат напълно достатъчно количество, а някои дори повече от необходимото.

Протеините имат ключова роля за организма. Те са около 15% от общото телесно тегло. Протеините са главната съставка на мускулите. Те осигуряват движението на ръцете и краката, свиването и отпускането на сърцето и придвижването на храната по стомашно-чревния тракт. Цялата тази мускулна дейност допринася за изгарянето на енергия в организма. Колкото повече е мускулната маса, толкова повече калории се изгарят и повече храна е необходима, за да се поддържа теглото.

Протеините вършат и важна работа във всички клетки на организма. Те придвижват молекулите от едно място на друго, градят структури и разграждат токсините, имат важна структурна роля в клетките, като образуват нещо като миниатюрен скелет.

На практика протеините представляват вериги от малки молекули, наречени аминокиселини.  Някои от тези вериги непрекъснато се разпадат и на тяхно място се настаняват нови. Организмът произвежда някои от тези аминокиселини, но не и най-важните /основните/ аминокиселини.

Месото е добър източник на протеини и съдържа пълната гама на основните аминокиселини, но то може да е с високо съдържание на мазнини. Опитайте се да консумирате нетлъсти меса, например говеждо филе. Пилешкото месо, рибата, яйцата, ядките, семената и лещата, фасулът и др. са също добри източници на протеини.

Повечето хора набавят около 12-18% от калориите си от протеини, което е напълно достатъчно. Вегетарианците обаче трябва да обръщат особено внимание на протеините. Животинските протеини съдържат всички основни аминокиселини, но растителните продукти са бедни на някои от тях. По тази причина вегетарианците трябва да си доставят протеини от различни източници, за да си набавят всички необходими аминокиселини.

Добра комбинация е ориз и фасул или фъстъчено масло и хляб. Яйцата също доставят всички необходими протеини. Хората, които не ядат яйца и млечни продукти, трябва да бъдат особено внимателни и да се стараят да си доставят всички необходими основни аминокиселини.

Другата група, която може да страда от недостиг на протеини, са старите хора. Проучване сред 70-годишни е показало, че тези, които не поемат достатъчно протеини, губят от мускулната си маса, която е важна в тази възраст. Когато мускулите на ръцете и краката на старите хора отслабнат, те са застрашени от фрактури, например на тазобедрената става. Също така те могат да започнат да се затрудняват при основни движения, като ставане от стола, изкачване на стълби, дори разходка в парка.

За повечето хора обаче не е необходимо да приемат повече протеини, защото богатите на протеини диети са богати и на мазнини. Спорна е и ползата от протеиновите добавки. Вярно е, че рекламираните протеинови прахове и шейкове съдържат основни аминокиселини, които организмът не може да произведе, но няма данни, че тези добавки са необходими, когато се спазва една разнообразна диета, която включва животински протеини.

Тези добавки са полезни за стари хора, които не поемат достатъчно протеини или за пациенти, които са недохранени поради някакво заболяване. Преди да се приемат такива добавки е необходима консултация със специалист.

При някои заболявания се препоръчва намаляване на приема на протеини. Диета с по-малко протеини може да забави развитието на бъбречните заболявания.

Общо взето хората не трябва да се тревожат, че не поемат достатъчно протеини. Признаци на недостиг на протеини могат да бъдат отслабване, мускулна умора или слабост, но тези симптоми може да са знак за други проблеми. Ако имате такива оплаквания, посъветвайте се с лекар.

Коментари