Публикация

Канелата - ароматен еликсир

Обикновено канелата се добавя към сладкиши, но тази ароматна подправка се използа от хиляди години и за лечение на различни заболявания.


Ново проучване откри, че приемането на екстракт от канела в продължение на 3 месеца помага на хората с диабет от тип 2 да контролират по-добре стойностите на кръвната си захар.

Канелата като добавка към лечението на диабет
Китайски учени проследили лечението на пациенти с диабет тип 2, като ги разделили на 3 групи. В продължение на 3 месеца първата група приемала дневно по 120 милиграма екстракт от канела, втората група - по 360 милиграма, а трета – плацебо. Хапчетата с екстракт от канела са със силна концентрация – 1 грам концентрат е приготвен от 40 грама сурова канела. Всички участници в проучването са приемали също и лекарство против диабет.
По-добър контрол на кръвната захар

След приключване на експеримента учените установили следното:
- Стойностите на кръвната захар се понижили при пациентите, които приемали канела, но не и при тези, които приемали плацебо. Това показва, че канелата увеличава способността на организма да поддържа ниско ниво на кръвната захар между храненията.

- Стойностите на хемоглобин A1c също се понижили при двете групи, които приемали канела, но не и при групата, която взимала плацебо. Това показва, че приемането на канела е свързано с по-добър и дълготраен контрол на кръвната захар.

- Стойностите на кръвната захар и хемоглобин A1c са се подобрили повече при пациентите от групата, която е приемала по-голямо количество канела.

- Стойностите на триглицеридите, които обикновено се повишават при хронично висока кръвна захар и се свързват с повишен риск от сърдечни болести, се понижили при пациентите, които приемали по-малко количество канела, но не и в групата, която приемала по-голямо количество.

- Както и някои предишни проучвания, това изследване показва, че канелата е обещаващо допълнение към лечението на диабет тип 2, когато контролът на хипергликемията с други методи, като диета, спорт и лекарства, не дава задоволителни резултати.

Подправяйте ястията с канела за добро здраве
Канелата е важна лековита билка в китайската и аюрведическата медицина. Смята се, че тя укрепва имунната система, подобрява кръвообращението, облекчава затруднения при храносмилането и бори бактериите и вирусите.

Количеството канела в екстракта, който е приложен в проучването е повече, отколкото хората са склонни да приемат във вид на канела на прах – от една и половина чаени лъжички до една и половина супени лъжици, затова е по-добре да се приема екстракт.

Ето в кои храни можете да добавяте канела:
Закуска. Много полезно е да се започне деня с топла пълнозърнеста каша с малко канела. За да поддържате стабилни стойности на кръвната захар, подслаждайте кашата с парченца от ябълка или с боровинки.

Обяд. Канелата придава пикантен вкус на супи и ястия от сладки картофи и тиква. Поръсвайте с канела резенчета ябълки за десерт.

Вечеря. Заедно с кардамона и кимиона, канелата е важна съставка за приготвянето на ястията с къри – супа от леща с къри, пиле или зеленчуци с къри. Оризът е много вкусен, когато се поръси с канела и малко зехтин или сусамово олио.

Следобеден чай. Има специални чайове с канела, които имат прекрасен вкус и без да се подсладяват. Ако са без кофеин, може да се пият и вечер.

Коментари