Публикация

Военномедицинска академия на 121 години

Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.


Днес в петте регионални болници, трите санаториума и над 20 медицински пункта  на Военномедицнска академия  работят близо 3600  души персонал. От тях  повечето са  високо квалифицирани кадри  и специалисти от всички области на медицината, с богат опит от участията си във военни и хуманитарни мисии в различни точки на света. Над  200 военни медици участват в различни болници и контингенти  зад граница – Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия и др., където трупат незаменим опит и авторитет за страната ни. Предстои  включването на български военни медици в изграждането на високотехнологична военна болница в Катар.              

Освен  зад граница медици от ВМА се включват и в специализирани  акции в помощ на местното население. През лятото на 2012 г.  нейни медицински екипи участваха в учение за осигуряване на бедствия и аварии в областите Смолян и Кърджали. Успоредно с тренировките с местната власт и екипи на БЧК медиците извършиха първични профилактични прегледи на над 1200 души от региона, повечето от които  с ограничен достъп до медицинска помощ.            

Със своите съвременни диагностично-лечебни възможности ВМА е неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.  През изминалата година амбулаторният поток от прегледи се е увеличил с 6% (близо 416 000 пациенти за сметка на 380-400 хиляди в предишни години). Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност. С 18% е увеличен броят на транспортирани от други болници.

В същото време е намален  средният престой на пациенти в клиниките на 6,5 дни, както и времето за диагностика на тежко болни  – от 6 на  3 часа. ВМА е сключила 168 договори с други здравни заведения за диагностика и лечение на пациенти и 12 договори със здравни осигурителни фондове, което показва значимостта на нейния дял в общото здравеопазване.
             

Коментари