Публикация

Не подценявайте грипа!

Интервю с д-р Анелия Гоцева, специалист по инфекциозни болести в СБАЛИПБ ,,Проф. Ив. Киров“ София.


Д-р Гоцева, започна ли вече повишен поток от пациенти с респираторни инфекции?
Все още не може да се говори за отчетливо увеличение на броя на хората с респираторни инфекции, но това се очаква през следващите зимни месеци - от ноември до февруари включително.

Защо винаги предупреждавате, че грипът не е обикновена настинка?
Грипът определено не е ,,обикновена настинка“, а инфекциозно заболяване с подчертана медико-социална значимост. В протичането му могат да се наблюдават от леки до много тежки форми, понякога с животозастрашаващи усложнения и дори възможен неблагоприятен изход.

Как всъщност човек може да разбере дали кара само хрема, или има грип?
Важно и правилно е клиничната преценка да бъде направена от лекар. Грипът има характерни прояви - остро внезапно начало с втрисане, повишаване на температурата, общо неразположение, хрема, кашлица, силно главоболие, болки по мускулите, отпадналост.

Кои пациенти трябва да се пазят най-педантично от грипа?
Грипът засяга хора от всички възрастови групи, но най-уязвими са т.нар. рискови контингенти - малки деца, лица в напреднала възраст и особено такива със съпътстващи хронични заболявания, при които грипът крие сериозен риск от усложнения на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната система и др.

Какво е правилното лечение на това заболяване?
Първото и основно правило, подчертавам, е да се избягва самолечението. Съветвам хората да се обърнат за преглед към личния си лекар или инфекционист. Лечението на грипа включва приложението на специфични противовирусни препарати и симптоматични средства.

Възможно ли е противовирусните препарати като ремантадин да се използват и за предпазване от вируса по време на епидемия?
Да, ремантадинът е един от утвърдените в клиничната практика препарати с изразена противовирусна активност, който се използва за лечение и профилактика на грипа. Приложението му намалява тежестта и продължителността на симптомите, както и риска от развитие на усложнения.

Сега, през есента, какво трябва да предприеме човек, за да укрепи организма си срещу инфекциите през зимата?
Предимно това са мерки от неспецифичен характер, като балансирано хранене с достатъчен прием на витамини и микроелементи или под формата на таблетки, добра хигиена, редовно проветряване на помещенията, имуностимулатори.

Хронология на грипа
1173 г. – първата достоверно описана пандемия.
1918-1919 г. – разразява се пандемия от т.нар. Испански грип. Заболяват над 500 милиона, а жертвите са около 50 милиона. България също е сериозно засегната.
1933 г. – учените Смит, Андрюс и Ледлоу изолират за първи път грипния вирус тип „А”.
1937 г. – въведени са живи и убити ваксини за профилактика на грипа.
1957 г. – светът е поразен от нова тежка грипна пандемия, заболяват над 1 милиард души.
1970 г. – по света започва широко приложение на специфичен противовирусен препарат ремантадин срещу грипа.
2009 г. – последната пандемия от т.нар. Свински грип.



Коментари