Публикация

Празнични рецепти за Никулден

Ако познанията ви за готвена риба стигат до спомени за тежка миризма на препържено или модния коктейл от скариди, то се нуждаете от...


... опресняване на кулинарните знания. Ето няколко лесни идейки, които ще ви доставят пълноценно кулинарно преживяване за Никулден.

Пъстърва с прошуто
Необходимите продукти за 4 порции: 4 пъстърви (по 250-300 г всяка), 8 резена пармска шунка (прошуто). Подправки: лимонов сок, черен пипер, малко соев сос. Масло за намазване.

Измийте добре почистените пъстърви и ги отцедете. По желание отстранете вътрешността на хрилете. Отрежете перките. Намажете парче хартия за печене, по-голямо от тавичката, с масло. Наредете рибите. В корема на всяка наръсете от лимоновия сок и смления пипер. „Смачкайте” по две парчета пармска шунка и ги натъпчете в корема на всяка от рибите. Направете радиални разрези на горната част на гръбчетата и втрийте соев сос. Не солете, в шунката и соевия сос има достатъчно сол.

Сложете отгоре друго, по-малко парче от пергаментовата хартия и навийте по краищата. Запечатайте с телбод. Печете на 180-200 градуса за 1 час. Разкъсайте хартията и запечете отгоре преди сервиране. Невероятен вкус.

Време за подготовка: 20 минути. Време за печене: около 1 час.

Идея: Ако не намерите точно италианско прошуто, можете да я заместите с испански хамон или немски шпек (студено-пушен бут). Обикновената варена шунка и пастърмите не са подходящи. Сервирайте с траминер или мерло.

Карамелизирана сьомга
Необходимите продукти за 4 души: филе сьомга около 800 г с кожата, 50 г кафява захар, 50 г качествено масло, сокът от два портокала. Подправки: сол, смлян кориандър.

Изплакнете филето и го оставете да се отцеди. За да са горе-долу равностойни количествата риба във всяка от порциите, отрязвам откъм главата на рибата по-къси, а откъм опашката – по-дълги парчета. Посолете откъм месото, наръсете с кориандъра и покрийте всяко парче сьомга с тънък слой захар. Оставете да престои за мариноване поне десетина минути.

Загрейте маслото и сложете филетата да се пържат на по-силна степен първо откъм захарта – с тази страна нагоре и ще сервирате по-късно. След 4-5 минути обърнете внимателно, налейте портокаловия сок и намалете огъня. Нека рибата се задушава още няколко минути. Сосът трябва леко да се сгъсти. Ако се наложи, помогнете му с малко нишесте, разтворено във вода.

Сервирайте с огретен от картофи със сметана.  
Общо време за готвене на рибата: не повече от 8-10 минути, за да остане сочна.
Неустоимо: Този деликатес можете да си приготвите вкъщи с минимум усилия, а и четирите порции ще ви струват колкото една в ресторант. Купете прясно и охладено, а не замразено филе – вкусът доста се различава. Подходящо вино е совиньон блан.


Коментари