Публикация

Ох, боли ме главата!

Главоболието без съмнение е най-честото оплакване у хората. Доказано е обаче, че само в 5 от 100 случая главоболието е признак за някакво заболяване.


Ето няколко неочаквани причини за поява на главоболие.

Медикаменти
Приемът на различни лекарства може да причини дори хронично главоболие. Ако установите връзка между приеманото лекарство и главоболието, информирайте своя лекуващ лекар.

Храната
Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, сливите. Склонните към хранителни алергии страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите съдържат нитрит, който може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.

Нервите
Понякога главоболието може да е резултат от психоемоционален срив. Като правило това “нервно” главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишава се раздразнителността и умората.

Неудобните обувки
Къде е главата, къде са краката?! Но всичко се дължи на кръвообращението. Неудобните обувки способстват за нарушаване оттичането на венозната кръв. Тя застоява в стъпалата и прасците и води до нарушение в достъпа на кислород в мозъчните тъкани.

Коментари