Публикация

Здравето – гени срещу начин на живот

През последните години най-модерното направление в медицината е превенцията.


В най-широк смисъл това означава да се полагат целенасочени усилия, за да не се допусне развитието на заболявания.

В България водещи са сърдечносъдовите заболявания, поради което се обърнахме към д-р Сотир Марчев, кардиолог, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, за да представи основните направления в предпазването от инфаркти и инсулти.

Превантивната медицина изисква да се промени начинът на живот на хората, за да боледуваме по-малко и да живеем по-дълго. За да се случи това, някой трябва да има интерес да го направи. В случая освен конкретния човек е заинтересована и държавата, на която й трябват здрави хора, които да работят и да създават брутен вътрешен продукт. По време на финансови трудности държавата обикновено няма капацитет да се занимава с превенция, поради което тази дейност остава за самите хора.

Както в компютърните игри има някакъв ред, който трябва да спазваш, за да спечелиш, така и в играта, наречена живот, също има ред, който трябва да спазваш, за да си успешен.
Да започнем от елементарните неща. Логичното е всеки човек да си знае кръвното налягане и ако то е високо, да го лекува. Целта е кръвното да е под 140 на 90 милиметра живачен стълб.

Следващото нещо – животът е движение, тоест трябва да се движим. От повече движение и повече физическа активност има голяма полза. Границата, отвъд която не трябва да падаме надолу, е 35-40 минути умерени натоварвания поне пет дни в седмицата. Не е решение да се впускаме в спорт само в събота и неделя, а през другите дни основно да седим и да лежим.

Умерените натоварвания са тези, които ни карат да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим. Искаме усилията да са умерени, а не леки, защото леките трябва много дълго да ги практикуваме, за да доведат до някаква полза. А пък тежките натоварвания са свързани с по-висок риск от травми и инциденти. Добри варианти са каране на колело, плуване, бързо ходене.

Следващият фактор е телесното тегло. Още от много стари времена е използвана лесната формула за нормални килограми - ръстът в сантиметри минус 100. Тоест 170 сантиметров мъж е логично да тежи около 70 килограма. За най-общи цели тази приблизителна ориентация стига. Доказано е, че дори опитите за отслабване удължават живота, даже да не доведат до реална редукция на килограмите.

Следващият начин да си удължим живота е да не пушим. Цигарите действително пречат. В природата тютюневото растение произвежда никотина, за да убива с него буболечките, които го ядат. Тоест природата е създала никотина, за да убива. Но той не е най-големият проблем в цигарите. Най-опасни са тежките метали.

Тютюневото растение селективно ги извлича от земята. Например районът около Чернобил беше обеззаразяван, като там бяха засадени тютюневи растения, които да изтеглят радиоактивните метали от почвата. У нас хубавите райони за производство на тютюн са около долината на Струма, където земята е червеникава поради железните соли. Те се натрупват в листата, оттам отиват в цигарата, а огънчето ги активира и тези тежки метали са една от причините за възникването на рака.

Тютюнопушенето е канцероген. Това са вещества, които причиняват две неща – от една страна, предизвикват мутации, а от друга - са имуносупресори, тоест потискат имунната система да не реагира срещу тези мутация. Пасивното пушене може да се приравни към активното. Преди години имах пациентка, която никога не е била пушачка, но е работила 40 години като барманка в Боровец. Тази жена имаше кръвоносни съдове като на закоравял пушач. Няма минимална доза, под която цигарите да не са вредни! С две думи, пушенето е изгодно само за този, който произвежда и продава цигари.

По отношение на алкохола правилото е - който пие много, да намали чашите. Който не пие, не трябва да започва, а който пие малко, може да продължи така. На практика допустимите дози за мъж са 50-100 милилитра концентрат веднъж на ден, а за жена – до 50 милилитра. За жените нормите са по-малки, защото ефектът от алкохола, като от всяко друго химическо съединение, е на килограм телесно тегло. Освен това при жените алкохолът има отношение към възникването на рак на гърдата.

Много хора се питат защо дори спазващите всички правила за здравословен живот понякога имат сърдечносъдови проблеми. Най-вероятно тук става дума за генетична предразположеност.

Истината е, че съвременната медицина далеч не е дала отговор на всички въпроси. Ако обаче хората с „лоши гени” освен това пушеха, бяха дебели, имаха високо кръвно, щяха да са много по-зле.

Коментари