Публикация

Детето кашля! Без паника

Интервю с д-р Жени Стоичкова, детски пулмолог от Бургас.


Д-р Стоичкова, родителите са особено наплашени при кашлица, а тя е много често състояние при децата. Винаги ли е повод за притеснение?
Кашлицата е един защитен рефлекс на дихателната система, който е в отговор на някакво дразнене и не следва директно да се потиска – т.е. да се лекува само симптомът… Той е в целостта на някакво заболяване и не бива да се третира като нещо безобидно. Кашлицата винаги е сигнал за нещо, тя е обусловена от комплекс от фактори.

Сред тях е състоянието на дихателните пътища и имунната система, околната среда, температурата, влажността на въздуха. Когато сме в затворени помещения, фактор са и микроорганизмите. В студените месеци се посещават повече молове, кина, театри, заведения. Там е топло и невинаги добре проветрено, което е условие и среда за предаване на инфекции. Фактор е и изсушаването на лигавиците на носа и устата.

За да отговори адекватно с кашлица, която ще е само защитна, но няма да премине в болест, лигавицата трябва да е със съответната влажност, с нормално отделяне на секрети. Ресничките, които покриват цялата повърхност на респираторния тракт, трябва да имат възможност да се движат, за да изкарват патологичните секрети и микроорганизми.

Как да се осигури тази влажност практически?
С промивки на носа с морска вода, с физиологичен разтвор през студения сезон. При деца с хронични заболявания това промиване е задължително, а през зимата е добро и за всички останали. Така се отмиват бактериите и вирусите, които са попаднали там, почистват се секретите и се улеснява самоочистването на дихателните пътища. Това са някои от мерките, които така или иначе се включват в профилактиката, която би трябвало да се осъществява от семейния лекар и да бъде обяснена на родителите.

Коя е все пак обезпокоителната кашлица, как да се познае?
Има много видове. Една кашлица би могла да безпокои родителя, друга да безпокои  специалиста. По принцип, ако продължава повече от две седмици, говорим за хронифициране на процеса. Кашлицата може да бъде суха, дразнеща, може да бъде влажна, с отделяне на различни видове секрети.

И влажната, и сухата кашлица могат да се видят в хода на едно и също заболяване, но пък са характерни и за определени видове заболявания. Например така наречената лаеща кашлица е характерна за ларингита. Много важно е кашлицата да бъде съотнесена към общото състояние на детето - дали е отпаднало, дали се храни, как се чувства, има ли температура...

Съчетанието на тези неща би могло да обезпокои в една или друга степен. Най-честите покашляния в ранна детска възраст (4-5-6 години) в този сезон са свързани с горните дихателни пътища. Обикновено това са ринити, трета сливица и др. и те водят до такава периодична кашлица, която нарушава общото състояние на детето.

Какво да предприемат родителите до консултацията с лекар?
Могат да ползват различни безобидни продукти, които се намират в аптеките - хомеопатични препарати и билкови продукти, сиропчета, които биха могли да помогнат в началото, какъвто и вид да е кашлицата. Такъв е примерно „Ен-Ти-Тус”, аюрведичен продукт, съставен от седем билки. Има още много видове сиропчета, които биха могли да се започнат до уточняване вида на кашлицата от специалист.

През тези десетина дни, в които се дават сиропчета, правят се инхалации и се очаква кашлицата да отшуми, може ли да ходи детето на детска градина?
Не би трябвало, защото тя създава условия да се инфектира с вируси или бактерии. Кашлицата се предава по въздушно-капков път. Така че от гледна точка на опазване на околните не би трябвало детето да посещава детска градина. А и за него трябва да има подходяща влажност, температура, подходящо хранене, така че една безобидна кашлица да не се превърне в сериозно заболяване.

Коментари