Публикация

„Лига на умерените” – НПО срещу алкохолната зависимост

Неправителствена организация „Лига на умерените” е създадена през месец септември 2012 год.


Повод за създаването на организацията са тревожните тенденции за прекомерна употреба на алкохол в България. Целта на организацията е умерената консумация на алкохол и постоянният контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти, както и съпоставяне на Европейските стандарти по този въпрос с българската реалност.

Oрганизацията ще се стреми към налагане на стандартите за допустимо количество за прием на алкохол заложени от Световната здравна организация и Европейската Комисия.

Един от мотивите за създаването на  „Лига на умерените” е липсата на критерии за това какво е умерена консумация, което е проблем на цялото общество. Това доказват и резултатите от проведено проучване на тема „Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии”.

Проучването е проведено през месец септември 2012 г. в цялата страна. Обхванатите респонденти са 1011 души от сфери като: държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт.

Според данни от проучването:
- Рискова консумация има при близо 1/3 от мъжете и при 1/10 от жените.
- Близо  35% от запитаните нямат ясен критерии какво е НЕ РИСКОВА консумация на алкохол.
- 91% от анкетираните НЕ биха ограничили консумацията си на алкохол.
- Повече от 50% от запитаните смятат, че проблема с алкохолната зависимост се пренебрегва и неглижира.

Първата кампания, която „Лига на умерените” провежда е под надслов „Не изхвърляй живота си на боклука”. В тази връзка организацията има създаден информационен видео клип, който носи основното послание на кампанията.

На официалния сайт на организацията www.umreni.bg всеки може да намери достъпна информация свързана с алкохолната зависимост, да се консултира анонимно със специалисти и да си направи тест за това дали консумира алкохол в умерени граници.

Kато част от кампанията до края на годината в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат раздавани информационни материали, а веднага след Новогодишните празници отново в тези градове ще бъдат брандирани кофи за смет с надпис „Не изхвърляй живота си на боклука”.

Основатели и членове на Управителния съвет на „Лига на умерените” са:
- Д-р Мила Дукова - общопрактикуващ лекар и Председател на Управителния съвет;
- Д-р Атанас Пелтеков – общопрактикуващ лекар, член на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОЛБ);
- Доц. д-р Рени Йотова - Ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията.

Коментари