Публикация

Какво може да причини киселини?

Някои храни причиняват киселинен рефлукс...


Учените са установили, че следващите храни повишават риска от това неприятно състояние:

Шоколад
От всички храни консумирането на шоколад крие най-голям риск за появата на рефлукс. Причините са три:
1. Той съдържа кофеин и други стимуланти, като теобромин, които причиняват рефлукс.
2. Шоколадът има високо съдържание на мазнини, а мазнините причиняват рефлукс.
3. Той е богат и на какао, което също причинява рефлукс.

Черният шоколад не е така вреден като пърномасления млечен, но истината е, че всички видове шоколад са противопоказни за рефлукса.

Газирано
Содата и другите газирани напитки са една от главните причини за киселинния рефлукс. Мехурчетата от карбонизацията се разпукват в стомаха и увеличеното налягане причинява рефлукс. Газираните напитки с кофеин, като колата, са още по-вредни заради тяхната киселинност. За да се предпазите от рефлукс, е най-добре да ги премахнете изцяло от диетата си.

Пържени храни
Пържените храни са основният причинител на рефлукса. Тези храни се свързват и с паренето в стомаха или болката в гърдите от езофагусния рефлукс. Пържените храни са вредни заради високото съдържание на мазнини в тях.

Алкохол
Смята се, че бирата, твърдият алкохол и виното допринасят за появата на рефлукс. Въпреки че някои алкохолни напитки не са киселинни, алкохолът отпуска клапата в края на езофагуса, където той се съединява със стъмаха и това предизвиква рефлукс. Най-добре е да се въздържате от прием на алкохол или в краен случай да изпивате само по един коктейл или чаша вино. В никакъв случай не ги разреждайте с киселинни напитки като портокалов сок или сода.

Високомаслени млечни продукти
Всички мазни храни предизвикват рефлукс. Откажете се от маслото и сирената с високо съдържание на мазнини. Хапвайте си от тях по малко. Приемайте ги като деликатеси, а не като основни продукти. Нискомаслените са по-полезни от напълно обезмаслените.

Тлъсти меса
Киселинният рефлукс се причинява от тлъсто месо – говеждо, свинско, агнешко. То престоява по-дълго в стомаха и увеличава риска от рефлуск. Яжте нетлъсти меса и то само един път в седмицата.

Кофеин
Нормално е да се изпива по чаша кафе на ден, но хората, които се наливат по цял ден с кафета, си просят появата на рефлукс – ако все още на са го получили. Опитайте да замените кафето с чай от лайка или слабо запарен зелен чай.

Коментари