Публикация

Грипът активира и ревматологичните заболявания

Грипът е инфекциозно заболяване с остро протичане и сезонно проявление. Причинява се от групата Influenza вируси, състояща се от три подгрупи - тип А, тип B и тип C.


Болестните прояви при пациентите са на практика едни и същи - висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, хрема, кашлица, болки зад очните ябълки, сухота и парене по лигавиците на устата и дихателните пътища. Ревматологичните заболявания са разнородна група, състояща се от над 250 болести, като общото между тях е, че се засяга съединителната тъкан на тялото, която е най-разпространената структура в човешкия организъм.

Тя участва в изграждането на всички органи и системи и оттам симптомите на болестта могат да бъдат най-разнообразни. Приема се, че основната причина за възникването им са нарушения във функцията на имунната система. Установено е, че при външно антигенно дразнене на организма от вируси, бактерии, паразити и/или химически съединения имунният отговор при хора с определена генетична нагласа води до образуване на антитела, които са насочени не само към външния антигенен дразнител, но и към съединителнотъканните структури на тялото.

Вследствие на този болестотворен процес се развива ревматологично заболяване. Грипният вирус дразни имунната система и предизвиква естествен имунен отговор, който при пациенти с ревматологична болест води до нейното активиране. Освен това самият грипен вирус може директно да възпали ставите и мускулите на тялото и да предизвика ревматологично заболяване. Оплакванията при хора с артроза и/или спондилоза при боледуване от грип значително се засилват.

Изводът е, че грипът не само влошава налична ревматологична болест, но и може да предизвика такава. Съветите за хората с възпалително ревматологично заболяване най-общо са: ваксинацията с противогрипна ваксина, както и употребата на имуностимуланти да става задължително след консултация с ревматолог; тези пациенти да се стремят да сведат до минимум излагането си на външни фактори, които могат да повишат риска от заболяване от грип; лечението на грипа да бъде предписано и проследявано от ревматолог.

За всички останали хора навременната профилактика с подходяща противогрипна ваксина е един ефективен избор. В противен случай  - за да не се разболеете - стойте далеч от хора, боледуващи от грип.

Коментари