Публикация

Хирурзи отстраниха огромна простата в Бургас

Бургаски уролози оперираха 83-годишен пациент с гигантска простата.


Екипът от МБАЛ-Бургас извади простатна жлеза с тегло около половин килограм. Това е огромно тегло, като се има предвид, че простатата в нормално състояние тежи не повече от 40 грама.

„За последните 10 години за първи път се натъквам на толкова сериозна хиперплазия (или аденом) на простатата”, сподели д-р Николай Миринчев, който оперира пациента заедно с д-р Сребрин Попов и д-р Виктор Николов.

Мъжът е приет по спешност с кървене и запушен пикочен мехур. Опериран е веднага, тъй като е имало опасност за живота му. Разрасналата се простата е отстранена и пациентът вече се чувства по-добре.

Хиперплазията (уголемяването) се е образувала повече от 15 години. „Оказа се, че пациентът е бил приет при нас преди 15 години, но тогава е отказал операция. Имал е същите симптоми още тогава”, коментира д-р Миринчев и посъветва мъжете над 50 г. да не отлагат прегледите при уролог. Те трябва да посещават специалист поне веднъж годишно, тъй като при всеки втори мъж над тази възраст възникват проблеми с простатата.

Аденомът на простатата, наричан още хиперплазия, е абсолютно доброкачествено уголемяване. За разлика от карцинома, който е злокачествен. Но симтомите са еднакви и в двата случая, именно затова прегледите са наложителни, тъй като само специалистът може да отличи безобидната увеличена простата от раковия процес, обясняват уролозите.


Коментари