Публикация

5 съвета за здраво сърце

Изпитаните средства за намаляване на риска от кардиологични и мозъчни заболявания са вече широко известни...


...отказ от тютюнопушенето, поддържане на нормално тегло и намаляване на високото кръвно налягане и високия холестерол. Последните изследвания обаче откриха и някои други възможни превантивни мерки, които не са толкова известни, както например редовните физически упражнения и приемането на зеленчуци.

Ето още 5 съвета за опазване на здравето на сърцето и кръвоносните съдове:

Избягвайте шума от уличния трафик
Звукът на клаксоните, автобусите и камионите може да въздейства на кръвоносните съдове, твърдят учени, които са открили връзка между уличния трафик и риска от инсулт. Резултатите от тяхното изследване, което се основава на наблюдението върху 51000 души в Дания, показват, че всяко увеличение на шума с 10 децибела повишава риска от инсулт с 14 процента. За хората над 65 години рискът нараства с 27 процента. Излагането на силен шум може да повиши нивото на стресовия хормон и кръвното налягане, което допринася за получаването на инсулт, посочват учените. Предишни изследвания са открили и връзка между шума от уличния трафик и риска от инфаркт.

Спете достатъчно
Както недостатъчният, така и прекаленият сън могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт, показва едно от последните изследвания. Резултатите от него разкриват, че хората, които спят по 6 или по-малко часа на нощ, са с 48 процента по-застрашени от развитие на сърдечно заболяване или смърт и с 15 процента от получаване на инсулт от хората, които спят по 7- 8 часа през нощта. Недоспиването може да причини повишаване на кръвното налягане и холестерола, повишава риска от затлъстяване и диабет тип 2, посочват учените. Изследването показва, че прекаленото спане също е вредно за сърцето. Тези, които спят 9 или повече часа, са с 41 процента по-висок риск от развитие на сърдечна болест или смърт, от хората, които спят по 7-8 часа.

Яжте боровинки
Включването на боровинките в диетата може да намали риска от развитие на високо кръвно налягане, показва неотдавнашно изследване. Учените са открили, че хората, които ядат поне по една порция боровинки седмично, са с 10 процента по-защитени от високо кръвно налягане от тези, които не го правят. Изследователите са анализирани диетите на 134000 жени и 47000 мъже. Учените са наблюдавали приеманото количество антоцианин, който се съдържа в боровинките, червените портокали и патладжаните. Рискът от високо кръвно налягане за участниците в изследването, които поемали най-много антоцианини, бил с 8 процента по-малък в сравнение с пациентите, които приемали малки количества антоцианини.

Пазете се от диетичните безалкохолни напитки
Консумирането на диетични безалкохолни напитки може да увеличи риска от инсулт. Това показва изследване на 2564 души. Установено било, че тези, които пият ежедневно диетични безалкохолни напитки, са с 48 процента по-застрашени от инсулт и инфаркт от хората, които въобще не употребяват такива напитки. Учените подчертават, че са необходими допълнителни изследвания за потвърждаване на този извод.

Яжте натурален шоколад
Редица изследвания показват, че консумирането на натурален шоколад може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Проучване сред 44000 пациенти установило, че тези, които ядат един път седмично шоколад, са с 22 процента по-малко застрашени от инсулт в сравнение с хората, които не ядат шоколад. Друго изследване открило, че хората, които ядат ежедневно по 6,7 грама натурален шоколад, имат в кръвта си по-ниски нива на един протеин, който се свързва с възпаленията.

Според още едно изследване, консумирането на натурален шоколад може да допринесе за намаляване на кръвното налягане и за предотвратяването на образуването на артериални плаки, както и за подобряване на кръвообращението.

Ползата от натуралния шоколад вероятно се дължи на високото съдържание на флавоноиди в него, които предпазват клетките от увреждане. Има изследване и което показва, че той деактивира един ензим, наречен ACE, от което се понижава кръвното налягане. Някои лекарства против хипертония атакуват именно този ензим.

Коментари