Публикация

Как да се предпазим от грипните вируси?

Сезонът на вирусите настъпва с пълна сила и бацили дебнат отвсякъде...


Задавали ли сте си въпроса защо някои хора от обкръжението ви преминават без проблемно през този период от годината?!

Има начини да се предпазите от болестотворните вируси и да прекарате едни прекрасни празници.

Ако сте си поставили противогрипна ваксина, вече сте една крачка пред останалите. Ако все още не сте свършили тази работа – консултирайте се с личния си лекар.

Втора стъпка – сприятелете се с чистия въздух. Хубаво е човек да си стои през зимата вътре на топло, но шансовете ви да се разболеете са по-големи, ако не прекарвате достатъчно време навън на чист въздух. Една разходка ще ви ободри и ще активира имунната система.

Трета стъпка – релакс. Почивката е доста надолу в списъка ни със задачи, но ако искате да сте здрави, трябва да я избутате в челната тройка. Стресът повишава податливостта на вируси като дебалансира работата на имунните клетки. Съветът на специалистите е да си почивате, да спите достатъчно и да се храните добре в сезона на грипа.

Четвърта стъпка – операция „чисти ръце”. Мийте ръцете си често, тъй като сезонните вируси лесно се предават при допир. Не пипайте очите си с мръсни ръце. Използвайте диспенсери за сапун, тъй като вирусите могат да живеят и върху сапуна. Избирайте антибактериален вариант и разтърквайте поне 20 секунди преди да изплакнете. Бършете ръцете си с кърпи за еднократна употреба, тъй като влажните хавлии задържат бацилите.

Пет за късмет – сънят е най-важен. Винаги си осигурявайте достатъчно сън – 7 или 8 часа на нощ. Липсата на нощна почивка вреди на имунната система, което е добре дошло за грипните вируси.

Коментари