Публикация

Не отлагайте лечението при грип

Интервю с проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести, ръководител на катедра в Медицинския университет – София.


Проф. Тихолова, вече излязоха новините, че грипът идва в България точно по празниците. Има ли нещо неочаквано в движението на вирусите?
Напротив, всичко до момента е много очаквано. Грипът е едно целогодишно заболяване, но има подчертано преобладаване през зимните месеци. През някои години заболеваемостта се повишава още през декември, през други – едва през март, но най-често наблюдаваме достигане на епидемични стойности през януари – февруари. До момента лабораторно не сме регистрирали грипен вирус при пациент, но ако се съди по симптомите, които са много типични за заболяването, най-вероятно вече има някои случаи на грип.

Има ли съвпадение между щамовете, които разболяват в Западна Европа и тези, които са включени във ваксините?
Абсолютно! Ваксиналните щамове са подбрани след стриктни проучвания на Световната здравна организация, съобразно най-често изолираните щамове в Северното полукълбо в конкретния сезон.

Късно ли е вече за ваксиниране?
Не, все още не е късно. По принцип най-добре е ваксинацията срещу грип да се направи през септември и октомври, но тъй като засега у нас няма обявена грипна епидемия, все още може да се приложи ваксина. Необходимото време след това, през което организмът изгражда защита срещу заболяването, е между две и три седмици. Това означава, че ако в началото на декември човек си направи ваксина, ще е защитен точно за началото на януари, когато е твърде вероятно да има грипна вълна.

Как влияе на организма стресът, на който сме подложени? Ако щете дори приказките, че на 21 декември идва краят на света, притесняват много хора...
Постоянният стрес със сигурност понижава възможностите на организма да се бори адекватно със заболяванията. Ако един човек е в добра кондиция и няма хронични заболявания, той в огромното мнозинство от случаите може успешно да се справи с вирусни и други заболявания. Но когато една болест засегне предварително отслабен от стрес и други проблеми организъм, протичането и прогнозата са по-сериозни. Имайте предвид, че тежко протичащият грип е много стресово състояние, което може за дълго да извади човек от релсите.

Какво се промени в лечението на грипа след навлизането в практиката на специфичните противогрипни препарати?
Тези химиопрепарати донесоха качествена промяна в терапията. Преди се лекуваха само симптомите и усложненията, а отдавна ние имаме възможност да се борим със самия причинител, с грипния вирус. България беше в много добра ситуация по отношение на грипа, защото у нас специфичното лечение с препаратите, производни на адамантановата киселина (б.р. – ремантадин и амантадин) навлезе масово в практиката още през 70-те години. Тези лекарства свършиха страхотна работа като средства за лечение и профилактика на грипа. Използваме ги и до днес, заедно с невраминидазните инхибитори.

Кои са ключовите фактори за успешното лечение на грипа с антивирусни препарати?
На първо място да е установено, че конкретното вирусно заболяване е грип. Това е работа на лекаря! Той може да постави диагнозата и по типичните клинични белези, но и чрез достъпни и бързи тестове. Следващото изискване е противовирусната терапия да започне максимално рано – още в първите един-два, най-късно три дни от появата на оплакванията. След това ефективността на лечението намалява. Важно е и пациентът да спазва точно предписаната му дозировка и продължителност на приема на препарата. Не бива да се допуска компрометиране на антигрипните лекарства чрез неправилно или ненавременно приложение.

Каква е ролята на антибиотиците при грипа?
Нито едно вирусно заболяване не се лекува с антибиотици. Но при възникване на бактериално усложнение, например пневмония, те са задължителни по предписанието на лекар.

Коментари