Публикация

10 фактора, които повишават риска от инфаркт

Някои рискови фактори за сърдечните заболявания могат да бъдат контролирани, а други не.


Американската кардиологична асоциация посочва основните фактори, които пораждат риск от заболяване на коронарните артерии или инфаркт. Ако попадате сред хората с повишен риск, обърнете по-голямо внимание на начина си на живот, за да намалите опасността за здравето си.

Възраст
С остаряването се повишава и опасността от инфаркт. Повече от 80% от хората, които умират от сърдечно заболяване, са над 65-годишна възраст. И това не се отнася само за мъжете. Трябва обаче да се отбележи, че по-старите жени, които са получили инфаркт, по-често умират няколко седмици след инфаркта, отколкото мъжете.

Пол
Мъжете са по-застрашени от инфаркт, отколкото жените, и го получават на по-ранна възраст от тях. Дори и след менопаузата, когато процента на сърдечните заболявания сред жените нараства, той не е толкова висок, както при мъжете.

Фамилна обремененост
Ако имате близък роднина (родител, брат, или сестра), който е заболял от сърце преди 55-годишна възраст за мъжете и 65 за жените, вероятността да заболеете и вие е по-голяма. Това обаче не означава, че сте обречени на сърдечно заболяване. Генетична връзка е възможна, но също така е възможно и проблемът на роднините ви да е причинен от нездравословен начин на живот, който не е присъщ за вас. Спасението е в здравословните навици, редовните прегледи и разпознаването на симптомите.

Раса
В сравнение с хората от бялата раса, рискът от сърдечни заболявания е по-висок при афроамериканците, мексиканците, индианците, хавайците и някои азиатци. Например, афроамериканците са по-склонни към високо кръвно налягане, което ги прави по-податливи на сърдечни заболявания.

Тютюнопушене
Пушенето увеличава риска от сърдечни заболявания с два до четири пъти. То е един от най-главните, ако не и най-главният рисков фактор, защото уврежда артериите, допринася за повишаване на холестерола и увеличава риска от тромбоза.

Висок холестерол
Колкото и добро да е физическото ви състояние, ако холестеролът ви е висок - сте заплашени от сърдечно заболяване.

Високо кръвно налягане
Около една трета от възрастните хора имат високо кръвно налягане, което кара сърцето им да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. Хипертонията увеличава риска от инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Високото кръвно налягане може да се контролира с лекарства.  За постигане на по-ниски стойности на кръвното налягане помагат нормализирането на теглото, увеличаването на физическата активност и намаляването на приема на сол и алкохол.

Начин на живот
Запомнете, че застоялият живот е главен рисков фактор за сърдечни заболявания. Ежедневните половинчасови умерени физически упражнения намаляват силно този риск. Всякаква физическа активност е по-добра от бездействието и може да спаси живота ви.

Тегло
Хората с излишни тлъстини, особено около талията, са по-застрашени от сърдечни или мозъчни инциденти, дори и да нямат други рискови фактори. Има много здравословни храни, които са полезни за сърцето и за линията. За да намалите риска от инфаркт, яжте много риба, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, като зехтин.

Диабет
Хората с диабет тип 2, особено жените, са с повишен риск от сърдечни заболявания и затова трябва да контролират кръвната си захар. Диабетът стеснява артериите, а женските артерии по принцип са по-тесни. За щастие мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяване на инфаркт – физически упражнения и здравословно хранене - са същите като тези, които помагат срещу диабета.  

Коментари