Публикация

Кои храни са приятели на жените?

Диамантите не са единствените приятели на жените. Има храни, които са истински извор на здраве...


Сладки картофи
Богати на антиоксиданти, които борят рака, сладките картофи съдържат много въглехидрати, които зареждат с енергия, фибри, витамини, манган и калий.

Kиви
В едно малко киви се съдържат около 70 милиграма витамин С - повече отколкото в 1 портокал и само с 5 милиграма по-малко от препоръчителната дневна доза за жените. Витамин С се свързва с по-добро зрение, по-нисък риск от ракови и сърдечни заболявания.

Гъби
Учените са доказали, че някои видове гъби не отстъпват по съдържание на антиоксиданти на фасула, червените чушки и морковите. Освен ястия от тях могат да се приготвят вкусни салати с лимон, магданоз и зехтин.

Малини
От всички горски плодове малините имат най-много вещества с противораково действие. Те са добър източник на витамин К, който помага за увеличаване на костната плътност и за намаляване на риска от фрактури. В една чаша малини има 8 грама фибри. Необходимата дневна доза фибри за жените е 25 грама.

Листа от цвекло
Ако спанакът ви е омръзнал, може да го замените с листа от цвекло. Тъй като съдържат много В витамини, те са полезна храна за мозъка, предпазват от алцхаймер и подобряват мозъчната функция. Листата от цвекло са добър източник и на витамин Е и фолиати, които също пазят мозъка. От тях могат да се приготвят салати, омлети и супи.

Диня
Една чаша сочна и сладка диня съдържа 2 пъти повече ликопен (7.8 милиграма) от един пресен домат. В динята има и много витамин А и С и само 40 калории в една чаша.

Тиквени семки
Ако искате да повишите настроението си, но се въздържате от шоколада заради мазнините и калориите, изяжте една шепа тиквени семки. Също като шоколада, те са добър източник на аминокиселината триптофан, която по естествен начин повдига настроението. Поръсвайте обелени семки върху салатите и кифличките преди да ги опечете.

Яйца
Яйцата са съставени от висококачествен протеин, който е богат на витамините D и A, беден на наситени мазнини. Яйцата съдържат и холин, който е важен за мозъчната дейност. Те доставят и два вида каротеноиди, необходими за здравето на очите.

Говеждо месо
Цинкът, който се съдържа в крехкото говеждо месо помага за укрепване на имунната система, а високото съдържание на желязо бори умората и анемията, причинена от недостиг на желязо.

Киноа
Този богат източник на протеини съдържа и много полезни за костите минерали като мед, фосфор, желязо и магнезий. Освен това съдържа  манган, който е необходим на женския организъм след менопаузата.

Леща
Тя доставя енергия, протеини, фибри и антиоксиданти.

Спанак
Спанакът е много богат на витамините A, C и K, както и на лутеин – основен необходим елемент за поддържане на здравето на очите.

Вишни
Те са една от най-богатите на антиоксиданти храни. Вишните противодействат на загубата на паметта, на сърдечните заболявания, високия холестерол и диабета.

Соеви зърна
Те са невероятен вегетариански източник на протеини. Приемането на умерено количество соеви храни намалява риска от рак на гърдата и пази костите след менопаузата.

Домати
Те са най-богатият източник на ликопен – мощен антиоксидант, който предпазва от рак на шийката на матката и рак на гърдата. Освен това ликопенът в доматите пази кожата от вредното действие на слънчевите лъчи и разрежда естествено кръвта, което е полезно за сърцето. Доматите са особено полезни, когато се приготвят заедно с броколи.

Коментари