Публикация

Годжи бери – тибетско чудо

В древна китайска притча се разказва за керван, пътуващ по Пътя на коприната, който спрял за кратък отдих.


И тук търговците станали свидетели на странна гледка – млада жена ругаела и налагала белобрад старец, който упорито отказвал да стори нещо. Единият от търговците попитал жената каква е причината за нейния гняв. Жената отвърнала, че това е нейният правнук, който отказва да пие отварата си от годжи бери и започнал да старее.

Оказало се, че младата жена – неговата прабаба, е на триста години! Такава е притчата, но има и достоверни свидетелства за магическото действие на малките оранжево-червени плодчета на храста годжи бери, чиято родина са плодородните долини на Тибет.

Първото по-обстойно описание на растението-чудо се съдържа в труда на китайския алхимик и лечител Тао Хун Цзин „Канон за лекарствените растения на Свещения земеделец”, в който се излагат основите на фармакологията и се описват 365 лекарствени средства. И ето, хилядолетия по-късно, в наши дни, светът е обхванат от истинска „годжимания”.

Повод за това дадоха задълбочени изследвания върху състава и действието на уникалните плодове, както и някои сензационни статии в известни издания, описващи техните необичайни, почти свръхестествени, свойства. Горещи популяризатори на годжи бери са световни знаменитости като Мадона, Кайли Миноуг, Стинг, Мик Джагър, както и известни политици, актьори и спортисти.

Каква е истината и къде започват легендите?
В миниатюрните (0,5-1,5см) плодчета бяха открити удивително големи количества от 18 аминокиселини (повече, отколкото в супер-храната пчелно млечице!), осем от които са незаменими, т.е. не се синтезират от човешкия организъм. Освен това в тях беше установено наличието на 21 важни минерали, между които желязо, цинк, мед, манган, калий, калций, магнезий, селен, фосфор, йод и германий.

По съдържание на желязо плодовете на годжи бери превъзхождат петнадесет пъти признатия за „шампион” спанак, а растения, съдържащи германий, известен със своето противотумурно действие, са изключителна рядкост. В малките плодчета беше доказано наличието на редица жизненоважни витамини – А, В1, В2, В3, В5, В8, С и Е, каротеноиди, флавоноиди, фитостероли, глюкозинолати и изоцианати и т.н. По съдържание на витамин С годжи бери превъзхожда около 500 пъти портокалите и лимоните!

Особено ценна съставка са откритите 22 полизахарида, съставляващи около една трета от масата на плодовете. Четири от тях са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките (особено тези на черния дроб и бъбреците) от губителното действие на свободните радикали. Според изследване, проведено под егидата на американското правителство, годжи бери е плод с уникално висока антиоксидантна активност, превишаваща три пъти тази на нара, почти десет пъти тази на боровинката и над двадесет пъти тази на портокалите. Само 10-15 г от плодовете на годжи бери са достатъчни, за да осигурят надеждна защита от рушителното действие на свободните радикали.

През 1998 г. беше установено, че полизахаридите, съдържащи се в плодовете на годжи бери, помагат за нормализиране на кръвното налягане, играят основна роля за поддържане на „вътрешната чистота” в организма, т.е. при неговата „детоксикация”. Счита се, че изотиоцианатите и в частност – сулфорафанът, съдържащи се в плодчетата, унищожават раковите клетки, потискат образуването на тумори и спомагат за възстановяване на засегнатите тъкани. Доказано е, че сулфорафанът способства за увеличаване на съдържанието на мощния вътрешноклетъчен антиоксидант глутатион, който има основна роля в борбата срещу стареенето и дегенеративните процеси в организма.

В плодовете на годжи бери има и бета ситостерол, който притежава уникалната способност да понижава нивото на холестерола и кръвната захар в кръвта, да облекчава възпалителните процеси и да помага за заздравяването на язви, проявявайки наред с това антибактериално и противовирусно действие. Доказано е, че годжи бери подобрява и оптимизира нивото на мелатонина – изключително важен хормон, който регулира дейността на централната нервна система. Той управлява биоритмите на организма и цикъла бодрост-сън, т.е. „следи” за преминаването на организма от активен в „икономичен” енергиен режим, при който става регенериране на клетките.

Бидейки мощен антиоксидант мелатонинът е последният рубеж при защитата на мозъка от действието на свободните радикали. Както е известно, почти половината от мозъка се състои от мастна тъкан, значителна част от която съставляват ненаситените мазнини, които са особено уязвими. Неотдавнашни изследвания показаха, че годжи бери е ефективно средство за нормализиране на функциите на костния мозък, в частност – при производството на червени и бели кръвни телца и кръвни плочки. Чудодейното действие на годжи бери не се дължи само на неговия изключително богат набор от биологично активни вещества, но и на тяхното невероятно съотношение, поради което се смята, че на Земята това растение няма аналог.

Естествено, най-добър резултат се постига при консумиране на пресни плодове (не повече от 20-30 г дневно), които обаче все още се намират твърде трудно. Значителна част от полезните качества на плода се запазват и при неговото сушене (най-добре на сянка или във вентилаторна сушилня). Сушени плодове годжи бери вече са достъпни, в т.ч. и на нашия пазар. Изпитана тонизираща напитка се получава при запарване на 1 чаена лъжичка плод в чаша гореща вода в продължение на половин час. Полученият извлек се изпива в рамките на деня на две-три равни порции. Плодовете могат да се добавят и към супи, десерти, млечни продукти и мюсли.

Коментари