Публикация

За обездвижването, скованите стави и още нещо...

Интервю с д-р Ангел Попов, ортопед-травматолог, изпълнителен директор на МБАЛ „Люлин” – София.


Д-р Попов, увеличава ли се броят на младите хора, които имат  проблеми с костно-ставния апарат?    
Има такава тенденция. Този тип заболявания през последните години рязко нарастват, при това не само при възрастните, но и при по-младите. Причините са комплексни. Често младите хора, които принципно са и по-активни, във всекидневието си и особено при спортуване претърпяват различни травми, които след това водят до различни ставни заболявания. Увеличаването на средната възраст на населението чисто статистически води до повече пациенти с дегенеративни изменения.

Споменахте за спортуващите. А как влияе обездвижването  при много от хората?
Обездвижването се отразява негативно не само на опорно-двигателната система, но и на целия организъм. Когато липсват активни и адекватни движения, ставният хрущял също търпи промени, които в крайна сметка водят до остеоартроза. При застоял начин на живот мускулатурата е по-слабо развита, а тя има много важна роля за стабилността на ставите и на връзковия апарат. При нетренирана мускулатура съответните стави са изложени на по-голям риск от травми.

Когато човек има проблем с една или повече стави, какво е първото нещо, което трябва да предприеме?
Обикновено първите оплаквания са свързани с болки при определени движения, сутрешна скованост, невъзможност за извършване на пълния обем движения. Тогава трябва да се търси специалист, който освен прегледа често назначава рентгенови снимки и някои кръвни изследвания. Ако трябва да се търсят по-фини увреждания, се налага изследване на скенер или ядрено-магнитен резонанс. Вече рутинно се прилага и инвазивната диагностика чрез артроскопия. При това изследване се прониква в ставата през малък отвор със специална високотехнологична апаратура и директно се оглеждат ставните структури. Ако се налага, по време на тази манипулация могат да се извършат и хирургични корекции в ставните структури.

Днес много се спори докъде е ролята на техниката в медицината и откъде започва ролята на лекаря специалист.
Във века на високите технологии диагностично-лечебният процес е сложен комплекс от знанията и възможностите на специалиста и прилагането на съответната апаратура. Съвременното лечение е невъзможно без това взаимодействие! Но все пак водеща остава ролята на лекаря, който трябва да интерпретира данните от апаратните изследвания  и да може да работи с всички съвременни устройства в своята област.

Има ли начин да се отложи тежката дегенеративна промяна в ставите?
Точно това е нашата цел и целта на профилактиката на тези заболявания! Тя се постига с комплексни усилия. На първо място е адекватният двигателен режим. Следва поддържането на оптимално телесно тегло. При остри ставни проблеми често са налага приемът на противовъзпалителни средства, а след това продължително време се приемат хондропротектори. Голямо значение има и физиотерапията.

Кога се налага подмяна на ставата?
Когато всички други методи на лечение са изчерпани и изследванията доказват, че това е единственият начин за решение на проблема. Разбира се, и състоянието на пациента трябва да отговаря на определени изисквания. Ендопротезирането има дълга история и се прилага успешно, дори и при много възрастни хора.

Какво във вашата болница е привлекателното за пациентите?
Това е ново здравно заведение, което е единственото на територията на квартал „Люлин”. Сградата е нова и е строена по всички изисквания за съвременна болница. Тук работят голям брой много добри специалисти. Ортопедично-травматологичното отделение е с най-високо ниво на компетентност и е оторизирано да прилага абсолютно всички методи на лечение в ортопедията и травматологията. Разполагаме и с ревматологично отделение, както и с физиотерапия, което ни позволява да решаваме комплексно проблемите на пациентите със ставни заболявания. Освен това една по-малка болница предполага възможност за персонално внимание към всеки пациент. С построяването на магистрала „Люлин” достъпът на пациенти от Югозападна България стана по-лесен, тъй като болницата се намира съвсем близо до магистралата.
 


Коментари