Публикация

Предродилна депресия

Според ново изследване, от предродилната депресия страда всяка една от осем бременни.


Бременността е един от най-щастливите периоди в живота на жените, но тя може да бъде и голямо изпитание – физическо и психическо.  Следродилната депресия е популярна, но  предродилната не е толкова известна.

Към хормоналните промени по време на бременността се прибавя и стресът, заради притеснения за кариерата и финансите, физически дискомфорт, предишни помятания, страх от възможни усложнения и от раждането, предстоящите грижи за бебето. Всичко това може да причини емоционална нестабилност и понякога депресия.

Предродилната депресия може да се появи по всяко време на бременността и в различна степен. В някои общества не се обръща достатъчно внимание на предродилната депресия. Гинеколозите дискутират  единствено физическите аспекти на бременността и обясняват оплакванията на депресираните бременниш жени с хормоналните изменения в този период.

Симптоми
- Хронична тревожност, страх от раждането или от помятане.
- Чувство за вина от негативните мисли и изблици на плач.
- Страх от изоставяне от партньора след появата на бебето. Лошо самочувствие и съмнения в родителските способности.
- Чувство за самота и неразбиране, раздразнителност, летаргия.
- Проблеми със съня и храненето, трудности с концентрирането.
- Безразличие към необходимите грижи по време на бременността и към подготовката за раждането на бебето.
- Враждебност към бебето, защото изисква извънредно голяма отговорност.

Лечение
Лечението зависи от степента на депресията. Жените с по-леки симптоми могат да се справят със съвети от специалист, подкрепа от близките, по-добра диета и повече движение. С антидепресанти се лекуват по-тежките случаи. Те трябва да се приемат внимателно и под лекарски контрол, за да не се навреди на зародиша. Двойката трябва да е в тесен контакт с гинеколог, психолог и психиатър. Жените трябва да бъдат подкрепяни и в дните след раждането, когато съществува възможност да се развие и следродилна депресия.

Превантивни мерки
Избягвайте допълнителни стресови ситуации по време на бременността и не се подлагайте на диети. Отдайте се на дейности, които ви правят щастливи. Жените, които са генетично предразположени към депресия, трябва да са по-внимателни, а семействата им да се отнасят към тях с разбиране на техните нужди. Съпрузите трябва да приемат сериозно ситуацията и да разбират съпругите си вместо да се успокояват, че проблемите идват от хормоналните промени.

Коментари