Публикация

Накратко за авитаминозата (+ тест "Кои витамини ви липсват?")

Авитаминозата е недостатък на витамини в организма. Това е сезонно състояние, изпитват го почти всички хора и то предимно през пролетта.


Причината за неговата поява е, че през зимата е намалено количеството на плодовете и зеленчуците в менюто ни, а тези, които се продават, не съдържат достатъчно полезни вещества, защото са отглеждани или в парници, или в далечни топли страни.

На практика никой от потребителите не знае с какви торове „обогатява” организма си. В крайна сметка получаваме минимум здраве в красива обвивка. Поради недостигът на витамини организмът започва да използва резервите, които са натрупани през лятото и есента. В началото на пролетта запасите вече са изчерпани и започва явният дефицит на полезни елементи, който прераства в авитаминоза.

Признаците на авитаминозата са:
- сънливост
- хронична умора
- появата на пъпки
- намаление на зрението
- проблеми с потентността
- кръвотечение от венците
- опадане на косата
- проблеми с ноктите
- чести простуди с дълго и трудно възстановяване
- раздразнителност, апатия
- понижено внимание, памет и интелект

Предлагаме ви един тест, чрез който ще можете без никакви усилия сами да определите кои витамини липсват в организма ви и съответно да вземете мерки.

Кои витамини ви липсват?

1. Протегнете ръце с дланите нагоре, свийте едновременно пръстите и на двете ръце (без палците) докато докоснете дланите (не сгъвайте ставите между пръстите и дланите). Ако не можете да изпълните това упражнение както трябва, имате нужда от витамин В6.

2. Ако забележите, че даже при слаби удари по тялото ви се появяват синини и дълго не избледняват, причината за това е преди всичко в недостига на витамин С.

3. Безпокоят ли ви постоянно световъртеж и шум ушите, това е предизвикано от дефицита на витамините В3 и Е, както и на микроелементите манган и калий.

4. Зачервените очи и неспособността бързо да се ориентирате в тъмно помещение понякога са предизвикани от липсата на витамините А и В2.

5. Пърхот се появява при недостиг на витамините В12, В6, Р и микроелемента селен.

6. Ако косата ви изведнъж е загубила блясъка си и е станала чуплива, снабдете се с витамините В9, С и Н.

7. Причината за безсънието може да е в дефицита на витамините от групата В, както и на макроелементите калий и калций.

Не бива да забравяте, че много болести имат симптоми, подобни на авитаминозата. Затова, ако имате някое хронично заболяване, най-добре е да се посъветвате с лекар.

Коментари