Публикация

Как да избираме лекарства без рецепта?

Нестероидните противовъзпалителни лекарства облекчават инфекциите, намаляват температурата и са добро средство срещу възпалено гърло, главоболие, мускулни болки или температура.


Много от медикаментите против простуда съдържат такива вещества.

Кога трябва да се избягват:
Ако вече пиете някакъв вид нестероидно противовъзпалително лекарство, например срещу тромбоза, ревматоиден артрит или друго заболяване, трябва да се съветвате с лекар дали да лекувате настинката си с подобно лекарство. То може да увреди стомаха и не е подходящо за хора, които страдат от киселинен рефлукс или язва на стомаха, или за тези, които приемат друго вредно за стомаха лекарство. Нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да влошат състоянието на астматиците.

Ацетаминофен
Aцетаминофенът се съдържа в много лекарства срещу простуда. Той е подходящ за състояния, като температура или болки и може спокойно да се комбинира с деконгестанти или лекарства против кашлица.

Кога трябва да се избягва:
Хората, които прекаляват с алкохола или са болни от хепатит или цироза не трябва да взимат ацетаминофен. Приемането на по-високи дози от препоръчителните и комбинирането на различни лекарства, които съдържат ацетаминофен, излага на риск черния дроб.

Антихистамини
Aнтихистамините помагат при алергични състояния, като хрема, кихане, сълзене на очите и сърбеж. Има различни видове антихистамини. Те не помагат при простудни заболявания.

Кога трябва да се избягват:
Някои антихистамини предизвикват сънливост и замаяност и затрудняват работния процес и шофирането.

Деконгестанти
Деконгестантите помагат при запушен нос.

Кога трябва да се избягват:
Някои хора получават сърцебиене и започват да треперят от тези лекарства заради начина, по който го усвоява организмът им. Деконгестантите могат да повишат кръвното налягане и затова хипертониците трябва да ги избягват.

Експекторанти
Тези лекарства, които понякога се наричат и муколитици, облекчават „задръстването” в дихателните пътища като разреждат секретите в белите дробове. За разлика от лекарствата, които подтискат кашлицата, разреждайки секретите, те улесняват отхрачването. Най-разпространената съставка в муколитиците е guaifenesin.

Кога трябва да се избягват:
Понякога те дават странични ефекти, като главоболие, гадене или повръщане.

Лекарства за подтискане на кашлицата
Тези лекарства, известни и като антитусиви, подтискат кашлицата, ако съдържат dextromethorphan или др.

Кога трябва да се избягват:
Хората, които трябва да се концентрират на работа или в училище, или са склонни към запек трябва да избягват подобни лекарства.

Назални деконгестанти/ Деконгестанти за нос/
Спрейовете за нос доставят деконгестанти, като oxymetazolin, директно в носа, което помага за бързото и ефикасно избавяне от задръстването в синусите.

Кога трябва да се избягват:
Прекаляването с деконгестантните за носа – повече от 5 дни –може да доведе до зависимост или носът да остане запушен дори и след спирането на употребата на спрея. Използвайте го според указанията. Хората с високо кръвно налягане би трябвало да избягват спрейовете за нос с деконгестанти, за да не утежнят състоянието си.

Опасни комбинации
Ако купите няколко различни лекарства без рецепта, може да се случи да приемете по-висока от препоръчителната доза от някое лекарство. Внимавайте, когато приемате медикаменти от един клас. Не приемайте два различни деконгестанти, а ако приемате комбинация или лекарство за много симптоми, не пийте нищо друго. Препоръчително е да се придържате към едно лекарство за един симптом.

Цинк
Цинкът е доказано естествено лекарство против възпалено гърло и смученето на таблетки с цинк облекчава болното гърло.

Кога трябва да се избягва:
Главният недостатък на цинка е, че той може да раздразни устната кухина и стомаха и да предизвика повдигане. Изследване е установило, че прекаляването с приемането на цинк може да понижи имунитета.

Коментари