Публикация

Как да останем здрави по време на празниците?

Всички искаме по празниците да сме в добра форма, но тогава ни дебнат настинки, грип и махмурлук.


Освен противогрипната ваксина, има и други мерки, които могат да се вземат, за да не се разболеем, докато пазаруваме, пътуваме и празнуваме.

Дезинфекцирайте повърхностите
Когато се настаните в превозното средство – самолет, влак или автобус, избършете с дезинфекциращи кърпички дръжките на седалките, подвижните масички, вентилаторните устройства, токите на предпазните колани, по които виреят грипни бактерии. Почистете всичко, до което може да се докоснете, за да не се заразите от предишните пътници.

Пийте вода
Въздухът в самолетите е сух заради ниската влажност на големите височини. Това прави дихателните ни пътища по-податливи на вируси и бактерии. На всеки час по време на полета изпивайте по 250 милилитра вода. Това вероятно ще доведе до по-често ходене до тоалетната. Там също има микроби и затова не се разделяйте с дезинфекциращите  кърпички.

Раздвижвайте се по време на път
По време на пътуването ставайте от мястото си и се разхождайте, за да се предпазите от тромби в краката, които се получават при дълго пребиваване в седнало положение. Тромбозата е животозастрашаваща, когато някой тромб се откъсне от вените в крака и се насочи към белите дробове. Раздвижвайте се на всеки час.

Поддържайте чистотата на ръцете
Винаги дръжте в чантата си дезинфекциращи кърпички и ги използвайте редовно. Микробите по ръцете ви са най-голямата заплаха за здравето ви по всяко време на годината. Простудните вируси се разпространяват повече при контакт между ръцете и устата, отколкото по въздушно капков път, а вратите на магазините, перилата на ескалаторите и бутоните в асансьора са развъдник на вируси.

Правете масажи
Използвайте всяка възможност за масаж. Той намалява нивото на стресовите хормони и активизира няколко вида бели кръвни телца, които предпазват организма от микробите. Дори и най-краткият масаж е полезен.

Не хапвайте в мола
Не хапвайте на местата за хранене в мола с оправданието, че докато пазарувате, горите калории. Обикалянето на мола е добро упражнение, но за един час пазаруване се изгарят 150 калории. А за да се изгорят калориите от един сладкиш, са необходими 6 часа ходене.

Внимавайте с яденето между храненията
За да не се изкушавате да си купите нещо вкусно, но калорично, когато сте навън, винаги носете в чантата си някаква здравословна закуска. Например - плод, ядки, пълнозърнесто десертче. сандвич с пуешко месо.

Почивайте си
Ако непрекъснато се изморявате и не си доспивате, рискувате да се разболеете само, защото сте изчерпали защитните си сили. Проучване е открило, че хората, които спят поне 8 часа през нощта, са около 3 пъти по-защитени от настинки от тези, които спят по-малко от 7 часа. Добре е да откажете покана за тържество, ако сте много уморени. Известно е, че миенето на ръцето и приемането на повече течности предпазват от болести, но намаляването на стреса също е превантивна мярка срещу настинките.

Не преяждайте
Наслаждавайте се на празничните трапези, но ако ви е тежко от прекаленото ядене и искате да го намалите, опитайте следващия трик: Преди ядене дъвчете дъвка в рамките на 15 минути. Мозъкът възприема дъвченето на дъвка като хранене и когато седнете на масата, няма да сте толкова гладни и ще ядете по-малко. Може да употребявате дъвка и между храненията.

Пийвайте си, но не прекалявайте
Когато участвате в някакво тържество, се опитайте да не изпивате повече от 2 питиета, а между тях пийте вода, за да избегнете неразположението на следващата сутрин. Алкохолът ще се абсорбира по-добре от организма, ако преди това хапнете нещо.

Коментари