Публикация

Студът и алергиите

В масовото съзнание преохлаждането през зимата се свързва предимно с опасността от настинка.


В действителност последиците от студа върху организма са доста по-разнообразни. Противно на схващането, че пролетта е „опасният” сезон с оглед на алергичните  реакции, те са често явление и през зимата. Освен студова алергия, ниските температури могат да предизвикат  дерматит, възпаление на устните, дискомфорт в пръстите, който не винаги е безобиден.    

Студова алергия  
Дори при не особено силен студ по кожата може да се появи обрив.  Обикновено това става не при самото излагане на ниски температури, а след като кожата се загрее. Необходими са не повече от 15-20 минути в затоплено помещение, за да се прояви алергичната реакция.

Тя не бива да се бърка с нормалната реакция на кожата при рязка смяна на температурата. При здравите хора кръвоносните съдове на кожата се свиват от студа и се разширяват от топлината, затова кожата почервенява и започва да сърби. Но тези симптоми са абсолютно нормални и преминават след 20-30  минути.

Характерни черти на студовата алергия са отоците, които са особено забележими около очите и устните. Освен това, симптомите не изчезват така бързо и се задържат няколко часа.

Причина за появата на алергия към студа може да бъде не само зимното  време, а и къпането, миенето на чинии, дори беленето на картофи в студена вода. При такава алергия е достатъчно да се приемат противоалергични препарати преди да се излезе навън, както и да се избягва преохлаждането в домашни условия.

Алергична реакция може да се появи и поради присъствието в организма на някои белтъци, които стават активни под въздействието на студа. Такива са криоглобулините – имунни комплекси с необичайни физични свойства. Под въздействието на студа те се „слепват”, при което се освобождават анафилотоксини. Те увреждат тъканта, поради което се  налага лечение при имунолог.   

Студов дерматит
При него се нарушава подхранването на откритите участъци на кожата. Появяват се сърбящи тъмночервени петна, които се лющят. Кожата става суха. Дерматитът засяга области, особено чувствителни към студа, каквито са  вътрешната повърхност на бедрата и коленете.

Това заболяване се нуждае от комплексно лечение. Обикновено се предписват препарати, подобряващи периферното кръвоснабдяване, и витамините А, С, Е, РР. За да се възстанови кожата от дерматита, са необходими не по-малко от две седмици и то при отсъствие на преохлаждане.

Хората, страдащи от студов дерматит, трябва да нанасят мазен крем върху откритите участъци на кожата преди излагане на ниски температури.  Лекарят може да препоръча и профилактичен прием на антихистаминови препарати.

Синдром на Рейно  
При това заболяване малките кръвоносни съдове на пръстите са много чувствителни към ниските температури, които предизвикват свиване на капилярите. Кръвта не достига до края на пръстите, те побеляват и започват да болят. Когато ръцете се стоплят, те почервеняват, а болката продължава още известно време.

При синдрома на Рейно антиалергичните препарати са абсолютно неефективни. Задължително е лечение при ревматолог.

Метеорологичен хейлит
Така се нарича възпалението на устните, провокирано от студа. В повечето случаи помагат антихистаминовите препарати, но най-сигурното противодействие срещу заболяването е профилактиката.

При излизане устните трябва да се намажат с подходящ крем, най-добре е това да бъде специален криокрем, предназначен за неблагоприятни метеорологични условия. Ако мерките не помогнат и хейлитът все пак се появи, лечението зависи от конкретната форма на заболяването.

Коментари