Публикация

Стипендиантски проект подпомага млади медици роми

Виктория Михайлова, Мануела Сандова и Мирослав Ангелов бяха наградени като най-добри студенти по медицина.


Отличието бе връчено по стипендиантска програма за младежи от ромски произход - инициатива на Проект Ромско здравеопазване – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“, с партньори Център „Амалипе“ и Фондация „Промедия“.

Виктория е на 21 години и е студентка трети курс в МУ във Варна. „Тъй като медицината е много скъпа професия, финансирането, което ни бе осигурено по проекта, за нас бе много важно. Когато станеш лекар, имаш признанието на хората, на пациентите, имаш една стабилна от всички гледни точки професия, но докато се стигне дотам, е много трудно и от финансова, и от психологическа гледна точка“, призна след награждаването Виктория.

За себе си разказва, че харесва медицината отдавна. Майка й работи като акушерка, което дава възможност на Вики да познава в голяма степен медицинската среда, както тя казва, отблизо. „Често ходех в отделението с бебета и много рано си казах, че да бъдеш лекар е нещо много голямо, че искам да имам точно тази професия и да помагам на хората. Точно за мен бе особено важно да покажа, че мога да се справя дори по-добре от много други колеги. С участието си в този проект имам нов стимул да продължа със същата амбиция“, обърна се студентката с благодарност към екипите на  програмата.

Мирослав Ангелов е от столичния квартал „Христо Ботев“. „Запознах се с Мирослав преди 5 години, когато дойде и пожела да стане студент по медицина. Вече беше завършил колеж по медицина и искаше да стане лекар. В университета имаше възходящо развитие, респектираше всички с отговорност и стабилност. Очевидно несгодите, които е имал, а те никак не са малко, не са го отчаяли и озлобили, а са го мотивирали да стане една достойна личност“, разказа за младежа неговият наставник – началникът на неврологичното отделение в университетската болница „Александровска“ в столицата проф. Ивайло Търнев при връчването на наградите. Професорът характеризира своя възпитаник още с думите:

„Този млад човек и колега е роден общественик, който более за проблемите със здравеопазването при ромите. Беше при нас на стаж, възхитен съм от желанието му за работа, целият ни екип го обикна заради прекрасните му качества”.
“Нека покажем един нов облик на обществото, ние сме длъжни да сме адекватно подготвени. Борете се, защото за нас е особено важно да успеем”, бяха думите на Мануела Сандова, също наградена.

Стипендиантският проект е инициатива за подпомагане на висшето образование на студенти от ромски произход, които учат медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология, рехабилитация и здравен мениджмънт. Той има подкрепата и на държавата.

Министерството на здравеопазването кандидатства за ново финансиране от норвежкото правителство. „Надявам се заедно да продължим стипендиантския проект, да има още повече ментори и студенти, да се събираме пак идните години и да празнуваме успехите на хората от ромски произход“, коментира зам.-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова.

Основни цели на проекта освен академичните са подобряване на здравните грижи за ромите, противопоставяне на дискриминацията в здравеопазването, създаване на позитивни примери на подражание, които да мотивират повече млади роми да се насочват към кариера в здравеопазването, да помогне за цялостното израстване на младежите, да ги учи и на застъпничество в различни ситуации.

“Колкото и да е трудно, признанието и подкрепата, които получаваш, си заслужават. Всички предразсъдъци са фалшиви“, разказват по повод на проекта младежите, тръгнали от една много трудна и проблемна среда към една много трудна и достойна професия – медик.

Коментари