Публикация

Чай, чай и пак чай

Чаят има дълга история, свързана с исторически събития и промени, с древни култури и традиции, и легенди.


Световната слава на чая не се дължи само на вкусовите му качества, но и на изключителната му здравословност. Едва ли друго природно творение може да се състезава по лечебни свойства с него.

Чаят действа на сърцето както на повърхностно ниво (кофеинът стимулира сърдечната дейност), така и на по-дълбоко (съдържащият се в растението в голямо количество калий е жизнено необходим за нормалното функциониране на сърдечните мускули). Още в древен арабски медицински трактат се казва: „Успокоява сърцебиенето, действа добре при заболявания на сърцето”.

Укрепва стените на кръвоносните съдове и капилярите, правейки ги по-еластични. Това е особено важно за по-възрастните хора.

Значително снижава степента на разрушаване на мозъчната тъкан при инсулт.

Доказано e, че зеленият чай не само възпрепятства отлагането на мазнините върху стените на кръвоносните съдове, но и разрушава вече натрупаните мастни вещества. Затова има и мощно антисклеротично действие.

Нормализира артериалното налягане, премахвайки някои от симптомите, като главоболие например. Японски медици доказали, че при болни с хипертония І и ІІ степен зеленият чай понижава кръвното налягане с 10-20%.

Помага при нарушения в мозъчното кръвообращение, при мигрена.

Чай с минимално количество хранителни продукти замества пълноценното хранене даже при екстремни натоварвания. Това е възможно благодарение на съдържащите се в чая белтъчини, витамини и микроелементи. Според американски учени в чаша зелен чай няма никакви калории, но и след продължителна чаена диета (5-8 дена) не се появява чувство на глад.

Чаят е чудесно потогонно средство, а както е известно, това е много полезно за добра терморегулация и за извеждането на токсините от организма. Доказано е, че зеленият чай по-добре от всички други напитки утолява жаждата и защитава от силните горещини. Още древните китайци знаели, че през лятото чаят охлажда, а през зимата - загрява.

Китайски и японски учени провели изследване и доказали, че редовното пиене на чай оказва профилактично действие срещу кариес и укрепва емайла на зъбите. Естествено, ако се пие без захар.

По данни на Световната здравна организация всеки десети жител на планетата има реален шанс да се разболее от камъни в бъбреците, пикочния мехур или жлъчката. За да не се стига до операция, специалистите препоръчват зелен чай. Една чаша на ден намалява риска с 10 %, а пет чаши – с 60 на сто.

Танините в чая имат противовъзпалително, кръвоспиращо и антибактериално действие, затова чудодейната напитка се използва за бързо заздравяване на рани, при възпаления на очите, при всякакви изгаряния.

Противораковото профилактично действие на чая в момента се изследва в повече от 20 страни, като се разчита главно на способността му да пречиства кръвта. Освен това чаят укрепва имунитета, което значително намалява риска от появата на злокачествени тумори.

Японски медици установили, че жителите на Хирошима, които след атомния взрив започнали активно да пият чай, имали подобрение на състоянието. Оказало се, че чаят абсорбира и извежда от организма радиоактивния стронций 90, даже този, който вече се е отложил в костите.

Медиците съветват да се пие чай и при продължителен престой пред телевизора или компютъра, заради излъчването.

Не е възможно да се изброят всички здравословни причини, за да пием чай. И не само да пием – лечебното и ароматно растение се използва и като мазило, и като компрес, и за промиване. А и учените всекидневно търсят и намират нови доказателства за чудодейната сила на чая.

Коментари