Публикация

Коледно дръвче в саксия

Декември е. На път сме да изпратим още една година и да посрещнем нова. Както обикновено това няма да се случи тихомълком.


Предстоят любимите за малки и големи зимни празници. За да усетим обаче коледния дух, не бива да забравяме украсата. Големите блестящи топки и гирлянди. Весело намигащите разноцветни лампички и, разбира се, коледното дръвче.

Когато говорим за елхата, възниква една дилема – естествена или изкуствена да бъде тя? Някои решават проблема с едно бъркане в шкафа. Няма изпопадали иглички, упорито забили се в килима или мокета. Прилежно прибраната изкуствена елха е чудесен вариант. За други обаче нещата не са толкова прости и алтернативата пластмасов заместител не е решение. Но пък предстои сблъсък със собствената съвест – не е ли прекалено егоистично да се отсичат дървета, за да можем да им се порадваме няколко дни?

„Отсеченото дърво е мъртво дърво!”, това беше първото нещо, което ни каза Нели Дончева, координатор на „Гори” към „WWF Дунавско-Карпатска програма България”. Вярно е, че елите се отглеждат именно с тази цел и реално не нарушават екобаланса (идея, с която се опитваме да запушим устата на гузната си съвест), но е логично да си зададем въпроса, дали всички предлагани на пазара дръвчета са именно такива? „Регистрирани са множество набези в горите точно около коледните празници. Проучване от миналата година, направено от Изпълнителната агенция по горите, показа, че голяма част от предлаганите на пазара ели са именно от незаконна, нерегламентирана сеч. Документи за произход, фактури, транспортен билет са единствената гаранция, но пък продавачите надали биха ви ги предоставили с охота”, продължава събеседничката ни.

Изкуствените заместители също не са екологично безобидни, тъй като материалите, от които се изработват, не са безвредни. Самото им производство оставя своя отпечатък върху природата (най-вече въглероден!), но оправданието в случая е, че сдобивайки се с една такава елха, ще я ползвате години наред. Но технологиите и тук са доста напреднали. Освен че докарват максимално естествен вид (дори пресилено, тъй като толкова идеални елхи в природата трудно бихте открили), те вече копират и аромата на смола и иглички, чиято липса доскоро беше един от основните недостатъци на изкуствените дръвчета. Ако вашата не е от тези, не бързайте да я изхвърляте. Купете си ароматизатор. Достатъчно са няколко капки и домът ви ще замирише на борова гора.

Най-удачният вариант към момента, особено пропагандиран през последните години, е дръвчето в саксия. След като изпълни мисията си, то може да бъде залесено и да продължи да живее. Хем ще ви носи радост през празничните дни, хем ще ви донесе удовлетворение от това да засадите свое собствено дърво. И тук обаче трябва да се съобразим с някои препоръки. „Най-често хората гледат короната на дървото и не обръщат внимание на подземната част. Ако дръвчето не е извадено по подходящ начин, ако е нарушена кореновата система, възможно е да не оцелее, след като бъде залесено след празниците”, предупреждава Нели Дончева. Освен това е важно и как се съхранява в дома ви. Живата ела не може да стои повече от 10-15 дни на по-висока температура и трябва да е далеч от източниците на топлина. Необходимо е да се уцели подходящият момент за засаждане, както и мястото.

„Много от предлаганите на пазара коледни дръвчета в саксии са чужди видове. Не е много добра идея те да се засаждат в националните паркове. По-добре пред блока или в някой градски парк, ако има такава възможност, както преди години в градинката зад музея „Земята и хората”, съветва еколожката. Едни от най-масово предлаганите чужди видове са сръбският смърч и дугласката ела. Може да срещнете и дръвчета, внесени от разсадници в Холандия, които няма как да оцелеят в нашите условия, категорична е експертката. За да сте сигурни, че елата ще продължи да живее, най-добре я закупете от някой от родните разсадници. Забравете хипермаркетите и цветарските магазини. Освен че вероятността да попаднете на чужд вид е доста голяма, и цената е по-висока. „Има разсадници в България, включително и тук, около София, които отглеждат дръвчета от местни видове. Бял, черен бор и други. Там изборът е голям. Човек може да разгледа, да се посъветва и да избере”, продължава Нели.

Днес хората все повече се замислят върху собственото си поведение. За това как то се отразява в един по-мащабен план. Няма, а и няма как да има закон, който да забрани естествените отсечени коледни елхи. Всичко е до личен избор. За тази година по официална информация от Изпълнителната агенция по горите към Министерството на земеделието и храните е предвидено 40 хиляди отсечени дръвчета да бъдат изнесени на пазара. Цифрата е стряскаща, а единствените, които можем да я променим, сме самите ние, отговаряйки си на въпроса искаме ли да занесем у дома си мъртво дръвче.

Коментари