Публикация

Офисът, столът и болките в гърба

Повечето хора днес прекарва дълги часове, затворени между четири стени и позиционирани на бюро с компютър.


Неправилната стойка, дългото заседяване и лошите навици водят до редица проблеми и най-вече болки в областта на гърба, врата, рамената и т.н.

Ето три правила, които трябва да спазвате, за да избегнете бъдещи неприятности:

Избягвайте да стоите с часове на едно място.
Седенето не е естествена поза за човешкото тяло. Часовете, прекарани на стола, стягат и удължават различни мускули на тялото в състояние на вечно свиване или разтягане. Това означава, че определени мускулни групи отслабват с течение на времето. Дългото седене причинява и слабост в гърба, и изпъкване на корема. Резултатът - болки в гърба, лоша стойка и по-широко седалище.

За да се избегне тази скованост и слабост: ставайте редовно, разтягайте се и се раздвижвайте.

Внимавайте да не се обезводните.
Повечето хора пият вода при хранене или веднага след хранене. Въпреки това, тялото се нуждае от постоянна доставка на вода, по няколко глътки, през целия ден. Винаги имайте вода на бюрото си.

Пийте вода на всеки 45-60 минути. Обезводняването води до огладняване и посягъне към нездравословни храни. Опитайте да пиете вода по-често и ще забележите, че сте спрели да хапвате нездравословни закуски на всеки няколко часа.

Правилната стойка е много важна.
Направете каквото е необходимо, за да избегнете лошата поза по време на работа. Лошата стойка причинява прегърбване, което води до цяла поредица от проблеми. Прегърбването натоварва грешните стави, предимно тези около гръдния кош и лумбалната част на гръбначния стълб. Това може да бъде причинено от по-нисък стол, бюро, клавиатура, която няма място на бюрото, екрана на компютъра, който е или твърде близо, твърде далеч, или твърде ниско.

Уверете се, че коленете ви са на 90 градуса спрямо пода. Гърбът трябва да е изправен. Екранът на компютъра трябва да бъде на нивото на очите - не трябва да се навеждате, за да виждате ясно екрана.

Коментари