Публикация

Антистрес съвети

Изследванията показват ползата от намаляването на стреса и неговото негативно влияние върху здравето.


Учените откриха, че хората, които преживяват стрес в службата, са по-пълни от служителите, които са на по-нестресиращи позиции.

Израелски учени установиха, че служителите, които са изложени на по-силен стрес, са 1,8 пъти по-застрашени от диабет тип 2. Друго изследване на американски учени открило, че повишените стресови хормони могат да влошат и дори да причинят кожни проблеми, като псориазис и екзема.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да живеете с по-малко стрес:

Запишете се на йога
Йогата не само поддържа физическата форма, но помага за справяне със стреса и за намаляване на възпаленията. Възпаленията са реакция на имунната система, когато организма се бори с някаква инфекция, но хроничните възпаления причиняват сърдечно-съдови болести, астма и депресия.

Спете повече
Достатъчният сън подобрява външния вид, здравето и помага да се стресираме по-малко. Недоспиването и стресът могат да се завъртят в порочен кръг: при стрес през деня се спи лошо, а на следващия ден умората и стресът се увеличават. Установено е, че хората с хроничен стрес спят по-лошо и по-кратко. И обратно тези, които не си доспиват, изпитват по-голям стрес.

Опитайте с психотерапия
Психотерапията се използва за намаляване на стреса и тревожността. По време на сеансите пациентът и психотерапевтът обсъждат проблема на и се опитват заедно да коригират негативното или изкривено мислене. Има различни видове психотерапия, включително и групова, но всички те са насочени към позитивни промени във възприятията и по-добро справяне с ежедневния стрес.

Движете се
Физическите упражнения отслабват стреса, защото намаляват нивата на хормона кортизол. При стрес, породен от тревога, гняв или страх, той се отделя от адреналиновата жлеза. Хроничното повишение на кортизола предизвиква възпаления и увреждания на органите. Физическите упражнения водят до изгаряне на кортизола. Освен това те стимулират хипофизната жлеза да отделя ендорфини - невротрансмитери, които повишават настроението.

Правете упражнения, в които участват всичките мускулни групи /крака, бедра, корем, гръден кош, ръце и рамене/, 2-3 пъти седмично, както и поне 2 и половина часа бързо ходене веднъж седмично. Ако това е непосилно за вас, ходете бързо три пъти дневно по 10-минути и спортувайте със средна интензивност по 150 минути седмично.

Meдитирайте
Доказано е, че медитирането успокоява стреса, понижава кръвното налягане, облекчава болката и дори предотвратява депресията. Техниките на медитирането са различни. Не мислете, че за да медитирате, трябва непременно да седите с кръстосани крака и да тананикате някаква мантра, за да се освободите от стреса. Някои от медитациите се фокусират върху освобождаването от мислите, други на дишането, а трети на представянето на успокояващи картини или положителни и приятни мисли за себе си и други хора. Може да се медитира и в седнало и дори лежащо положение.

Смейте се повече
Проучване е установило, че когато хората гледат някаква комедия, нивото на стресови хормони кортизол и епинефрин  в организма спада. Същевременно се покачват ендорфините – невротрансмитери, които повишават настроението и намаляват депресията, както и хормонът на човешкия растеж, който укрепва имунитета. Смехът не само помага да се справяме със стреса в емоционално отношение, но и за справяне с физическите болки, защото стимулира отделянето на ендорфини.  

Планирайте си времето за тревогите
Определете си 30 минути на ден за отдаване на тревогите. Това е полезно, защото хората не могат изобщо да не се тревожат, но могат да отложат и ограничат мислите за проблемите си. Това ще им помогне да контролират по-добре навика си да се притесняват и да се фокусират върху по-позитивни неща през останалата част на деня.

Не се оплаквайте
Проучване установило, че да се оплакваш пред приятел от проблемите си не винаги помага. Оплакването влошава състоянието на хората, които са перфекционисти. Изследването показало, че оплакването по-скоро увеличава, отколкото намалява стреса. Учените съветват вместо да се оплаквате, да се отнасете към проблемите, които ви стресират, с хумор, да ги приемете и да намерите някаква добра страна в стресиращата ситуация.

Правете масажи
Масажите не само отпускат напрежението в мускулите, но може да повлияят позитивно на нивата на хормоните, установиха учените. Според тях, след 45-минутен масаж спадат стойностите на стресовия хормон кортизол и на хормона, свързан с агресивното поведение.

Мило, дневниче...
Воденето на дневник понижава стреса по няколко начина, твърдят учените. Изливането на чувствата върху белия лист засилва самоконтрола и помага за по-добър анализ на ситуацията. Може да се открият нови перспективи за справяне с проблема. Освен това, при преглеждането на предишни страници може да осъзнаете какво ви стресира. Тогава е възможно да решите какво трябва да  промените в бъдеще, за да премахнете причинителите на стреса.

Прегръщайте любимите хора
Окситоцинът, хормонът на прегръдките, е свързан със социалните контакти, но той помага и за понижаването на стресовите хормони. Този хормон се произвежда в хипоталамуса, откъдето се прехвърля в хипофизната жлеза, която отделя хормона в кръвообращението.





Коментари