Публикация

Празниците идват... - овладейте напрежението

Всички очакват с нетърпение празниците, но понякога радостта и хармонията се превръщат в кошмар.


Настроенията се менят вследствие на стрес, препиване, преяждане или просто умора.
Задачите, свързани с подготовката на дългоочакваните празници, изглеждат безкрайни – пазаруване, готвене, ходене или приемане на гости, семейни сбирки, партита и всичко това е обвързано с много финансови разходи.

Някои хора страдат от празнична депресия, която се характеризира с главоболие, безсъние, безпокойство, тъга, стомашни проблеми и безпричинна избухливост.
Има начин да се справим с всички предизвикателства на празниците, без да се изпокараме с околните и да им вгорчим ваканцията.


Бъдете благодарни
Нещастието и радостта не могат да владеят едновременно нашето емоционално състояние. Ние трябва да изберем едното. Радвайте се на празниците с чисто сърце.

Отговаряйте за собственото си поведение
Всеки отговаря за себе си и вие нямате власт над поведението на близките си. За да избегнете стресовите ситуации с роднините – вземете надмощие над ситуацията и не обръщайте внимание на неоправдани забележки.
Ако сте убедени, че сте се държали като най-добрия родител, брат, сестра или приятел не позволявайте да ви завладява чувство на вина.

Ако сте самотни, помогнете на някой нуждаещ се – на бездомен, сирак, болен или възрастен човек.

Набележете си приоритети
Организирайте времето си, за да не се претоварвате с безбройни задължения, които може да избегнете. Важно е да запомните, че празниците не премахват автоматично чувството на самота, тъга, гняв или страх.

Не се разделяйте с атмосферата на отминалата Коледа
Опитайте се да простите на някой близък или приятел, с когото сте скарани. Не занимавайте роднините си с проблемите си и не им позволявайте да ви товарят с техните.

Не очаквайте празниците да са като от детските ви спомени
Вие не сте вече същите. Всяка ваканция е изпълнена с уникални преживявания.

Планирайте евтини и забавни дейности
Не е задължително да похарчите безумно много, за да се забавлявате по празниците. Измислете забавни подаръци и занимания, които да се харесат на всички.

Празниците не са извинение
Прекаляването с храни и напитки не е оправдано.

Починете си!
Колкото и заети да сте по празниците, намерете време само за себе си и правете това, което ви доставя удоволствие.

Как ще прекарате няколкото празнични дни зависи само и единствено от вас. Искате да отидете на парти или пък да си останете у дома. Изборът е ваш.
Не правете нищо насила, за да не си развалите почивката
.


Коментари