Публикация

Плетен подарък за щастие

Доста хора вярват, че плетеното носи щастие. За Савена Злъчкин плетенето е любов. Един пуловер показва обич и грижа, както Мини винаги плете за Мики Маус.


Савена се хваща сериозно за иглите преди да роди дъщеричката си. Според нея ръчното плетиво е специален подарък, който се прави на близък човек. Деца и внуци години наред ще се гледат на снимки с пуловерчето, плетено от мама или баба.

Плетаческото въображението няма край. Защо не плетена вратовръзка, панделка за коса или бутилка добро вино в ръчно плетена къщичка? Малките аксесоари също са приятен и практичен жест – чифт ръкавички или топло шалче.

Много популярно е и навлизането на плетивото в домашния интериор - абажури, завивки за мебели, възглавници и какво ли не. Налагат се дори плетените калъфи за мобилни телефони и лаптопи, подвързии за книги.

Плетенето е и начин за много работещи жени да изпитат онова незаменимо удоволствие, направо потребност, да произведат нещо със собствените си ръце, смята Савена. Любопитно е, че до 80-те години на XVII век в Англия с ръчно плетиво са се занимавали изключително мъже и гилдията е била строго затворена. А ако живееше в Канада, Савена неминуемо ще е клиент на специални плетачески кафенета, където се събираш с приятелки на кълбо, кафе и приказка.

Качественото плетиво на ръка си е направо бутикова стока. Великолепните дизайнерски модели от скъпа качествена прежда и сложна изработка са възможни почти и само при ръчна работа. Ползването на машини се налага, тъй като за масово производство никой не може да си позволи да плете на ръка. Но има и скъпи машини за сложни плетива и качествена прежда.

Савена цитира плетаческото мото: „Животът е твърде кратък, за да се плете с евтина прежда“. Според нея съотношението качество – цена в България е много по-добро в сравнение със САЩ и Западна Европа. Но пък у нас липсват достатъчни количества разнообразна прежда.

Все още е рядкост мека, приятна на допир, чиста вълна, която дава добър естетически вид на готовото изделие. Но това, което може да се намери у нас е в пъти по-евтино от западния пазар и нерядко чужденците купуват с чували от няколкото магазини за прежда в София, казва Савена.

За нея е важно да пипне преждата с ръце и тя сама й подсказва какво да направи от нея. Наскоро се е появила вълна, която се пере в машина, много производители достатъчно добре са я омекотили, за да го няма досадното боцкане по кожата. Вече се предлага дори и за бебешко облекло.

Акрил се добавя в преждата, за да се подобрят някои качества на вълната, която пък дава топлината. Според Савена е допустимо съдържание на акрил до 50%, качва ли се този процент, преждата вече губи от топлинните си качества. Това важи само обаче, ако целта ни е облеклата да се ползват през зимата. За преходните сезони може да се отиде и до 70-80% акрил, допълва майсторката.

Ако се купува машинно плетиво, е важно да се гледа етикета. За зимните модели поне половината от състава е добре да е естествена материя. Като цяло обаче нещо качествено и марково ще ви излезе далеч по-скъпо от поръчка при плетач, тъй като у нас все още се подценява ръчния труд, допълва Савена.

Заниманието с всяко едно нещо, което обичаш, първо е терапия, а след това чисто удоволствие, което дори може да спре времето. Когато Савена плете, има два варианта в зависимост от плетката – или да остане насаме със собствените си мисли, или да й се налага толкова да внимава в плетениците, че да не й остава време за вредни мисли. Много често казва у дома: „Тихо, броя!“.


Коментари