Публикация

Стипендия за роми „класира” кандидат-студентка в 3 университета

„Още като дете исках да стана лекар и да помагам на болните. Едно, че обичам да помагам на хората, друго - че тази професия е и много доходоносна“, разказва за себе си Антония Валентинова, която получи награда за най-успешен кандидат-студент по медицина.


Тя е приета едновременно в три медицински университета - в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата. За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход - инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“. Проектът цели да подпомогне висшето образование на студенти от ромски произход, избрали специалностите медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология и рехабилитация, здравен мениджмънт.

„В 11. клас моя учителка ми съдейства да се включа в обучение за кандидатстващи медицина, благодарение на което аз успях”, уточнява Антония.  Днес тя е убедена, че своя успех дължи основно на подкрепата на програмата. „Запознах се със светила в медицината, научих изключително много от тях. Бяхме и продължаваме да бъдем добър колектив с преподавателите и колегите, които също влязоха в различни университети“, казва още момичето. Определя станалото като сбъдната най-съкровена мечта.

Антония получава стипендия, която покрива семестриалната й такса, учебниците, канцеларски материали. Освен тази помощ за студенти във висши медицински и професионални училища и колежи и за лекари специализанти, програмата играе и ролята на наставник на младежите по академични и професионални въпроси, специално ги обучава и в застъпничество.

Зам.-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова и зам.-посланикът на САЩ Брайън Долтън бяха почетни гости на награждаването на участниците в проекта. Антония нарича себе си щастлив човек. Посланието й към колеги и приятели е любимата й фраза на Луи Пастьор: „Щастието помага на добре подготвения ум“.

Награди по проекта получиха и наставниците на студентите - проф. д-р Ивайло Търнев, който участва в програмата от самото й начало, акушер-гинекологът д-р Красимир Романов и Галя Камбурова, преподавател в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”.


Коментари