Публикация

Как да избегнем празничното качване на килограми?

Празничните трапези са предизвикателство и за най-волевите хора.


Всички знаем, че излишните килограми не изчезват заедно с коледната украса и затова е добре да намерим начин да се радваме на празниците без да изоставяме здравословните си навици.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се събудите след Нова година със същите килограми:

Мерете се 2 пъти седмично
Това е достатъчно, за да сте сигурни, че поддържате линията си, но не толкова често, за да развали празниците ви. Мерете се след събуждане на празен стомах.

Започнете деня със спорт
Сутрешната гимнастика прави хората по-бодри през целия ден, посочват специалистите. Те добавят, че тези, които започват деня си със спорт, се изкушават по-малко от мазните храни в сравнение с хората, които не го правят.

Подхождайте избирателно към храните
Огледайте внимателно изложените храни, за да не си сервирате излишно ястия, които всъщност не ви се ядат. Вземете си порция от нещо, което наистина ви се яде и не прекалявайте с количеството.

Научете се да отказвате
Волята е като мускул – укрепва с тренировки. Ако свикнете да се контролирате когато пътувате в натоварен трафик или се справяте с непослушно дете, ще ви е по-лесно да проявите воля и да откажете десерта на празничната трапеза.

Не се тъпчете с калории
Не е правилно да се въздържате от ядене през целия ден, защото ви предстои празнична вечеря. Тогава ще сте пригладнели и ще се нахвърлите на викосокалорични храни. Не пропускайте редовните хранения и включете в тях повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсти протеини.

Правете физически упражнения
При липса на време за любимите си часове по йога или за бягащата пътечка, дори и 15 минути физически упражнения ще помогнат за поддържането на добра физическа форма. Например, от 15 минути скачане на въже се изгарят 190 калории.

Не се отказвайте напълно от десерта
Спазвайте правилото за трите хапки, за да овладеете апетита си към сладкото. Първата хапка дава вълшебно усещане, втората задоволява, а след третата може по-лесно да се овладеете.

Избягвайте похапването след закуска
Изкарайте си прекрасно с гостите, които сте поканили на вечеря, но ги изпратете с кутии с останалата храна. Далече от очите, далече от ума. Похапването от остатъците на следващата сутрин е вредно за линията.  

Призовете волята си
Когато искате да устоите на някоя вкусна храна, опитайте следния трик. Поставете пръстите на ръката си на челото на 1 см. разстояние и го потупвайте по 1 секунда с всеки пръст повтаряйки си “Задръж”. След като изчакайте 15-20 минути, през които сте заети с някаква работа, желанието ви ще изчезне.

Не пийте диетични безалкохолни напитки
Всички газирани напитки причиняват подуване на корема. Въглеродният диоксид, който се съдържа в мехурчетата на газираните напитки образува въздух и причинява газове.

Приемайте течности
Вместо да се стараете непременно да изпиете 6 чаши вода, си направете една зелена салата, поръсена с малко балсамов оцет и няколко резенчета авокадо. Тези храни с високо водно съдържание поддържат хидратацията.

Пийте ментов чай
Доказано е, че ментата успокоява стомашните мускули и намалява газовете. Ако не го обичате, пийте чай от лайка.

Дъвчете бавно
Хората ядат бързо, когато са претрупани от работа, но бързото хранене е рецепта за бързо напълняване. Колкото по-често преглъщате, толкова повече ще се надуете.

Приемайте много калий
Този елемент неутрализира солта и така се задържа по-малко вода в организма. Калий се съдържа в бананите, папаята, кивито, ягодите и пъпешите. Естествен диуретик са аспержите и листата на глухарчето.

Отказвайте се от изкушенията със спокойствие
Празничното изобилие на храна може да стресира. Направете няколко дълбоки вдишвания преди да напълните чинията си. Затворете очи и се концентрирайте 30 секунди. След това преценете дали искате да я напълните. Най-вероятно е да се откажете.

Коментари