Публикация

Тайната на перфектната доматена супа

Навън снегът тихо се сипе, прибирате се у дома след дълъг и уморителен ден и искате да хапнете нещо топло, вкусно и полезно.


Какво по-подходящо от перфектната доматена супа. Доматите са едни от най-полезните храни – богати на ликопен, фибри, витамин С и много други.

Предлагаме ви рецепта за нискокалорична ароматна супа с домати:

Продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 голяма или 2 средни глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 морков, нарязан на кубчета
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1/2 ч.л. сушена мащерка (или стръкче прясна, ако имате)
- 1 кг. домати с извадена сърцевина и нарязани на кубчета или 1 голяма консерва домати на кубчета, включително и сока.
- 2-3 чаши вода или доматен сок
- 1 чаена лъжичка захар, по избор
- 1/4 чаша нарязани пресни листа босилек за гарниране

Запържете лука и моркова в зехтина на умерена температура в дълбок съд. Подправете с пипер и сол. Бъркайте, докато зеленчуците омекнат. Намалете котлона и добавете доматената паста. Разбърквайте, докато потъмнее, но не бива да загори.

Добавете мащерката и доматите. Гответе около 10-15 минути. След това сипете водата и кипнете сместа. Нагласете температура така, че супата да къкри леко (5 минути).

Опитайте – ако е добра на сол, но има леко кисел вкус, може да добавите захар. Ако е твърде гъста – сипете малко вода. Ако е твърде рядка, гответе, докато се поизпари течността и се сгъсти.

Гарнирайте с босилек.

Може да разнообразите рецептата като добавите ориз, булгур или кус-кус, но имайте предвид, че трябва да сипете още течност. Може и да подлютите супата с къри или лют пипер.  

Коментари